Irodalomból, koncertekből és izgalmas előadásokból nem lesz hiány a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Június 27–30. között szervezik meg a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet Kolozsváron. A szervezők idén is úgy állították össze a programot, hogy minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő előadást, koncertet vagy könyvbemutatót. Összesen 60 könyvkiadóval, 70 szerzővel és több mint 80 eseménnyel rendezi meg a könyvhetet az RMDSZ, az Iskola Alapítvány, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Erdélyi Könyves Céh.

Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke a szerdai sajtótájékoztatón ismertette: az írók, költők mellett történészek, pszichológusok, pszichiáterek, mesepedagógusok is részt vesznek majd a könyvhéten. Idén sem marad el a könyvvásár a Bánffy-palotában, ahol egyébként koncerteket, közönségtalálkozókat, előadásokat is tartanak. A Bánffy-palota mellett a Vallásszabadság Háza, a Bulgakov Irodalmi Kávéház, valamint Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa is helyet ad a rendezvénynek.

Idén is gazdag családi programmal készülnek: gyereksarkot alakítanak ki, ahol különböző tevékenységekkel kötik le a kicsik figyelmét. A kolozsvári Mókatár kézműves foglalkozásokat biztosít, de bábszínházi előadásokat is tartanak és diafilmeket is vetítenek a gyerekeknek.

Kinizsi Zoltán, a rendezvény szervezője hozzáfűzte, a legendás A kockásfülű nyúl rajzfilmsorozat írója, a Boribon és Annipanni, valamint Kippkopp sorozatok szerzője, számos társasjáték megalkotója, Marék Veronika is ellátogat a rendezvényre, valamint jelen lesz a Kuflik alkotója, Dániel András író, grafikus, illusztrátor is. Gazdag lesz a gyermek- és ifjúsági irodalom terén a felhozatal, a meghívottak között szerepel Kiss Judit Ágnes, Kertész Erzsi és Fiala Borcsa is.  A gyermekkoncertek sem maradnak el, ugyanis a Bánffy-palota színpadán fellép Varró Dániel és Molnár György, ugyanakkor Szalóki Ági családi koncertjét is meghallgathatják az érdeklődők.

Idén a kamaszok világa lesz fókuszban, elismert szakemberek járják körül a témát. Labancz Dániel és Orosz Ildikó is ellátogat a könyvhétre, de Tari Annamária és Kádár Annamária, valamint Csernus Imre is előadást tart majd.

Fotók: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét/Facebook

Kinizsi Zoltán kiemelte, hangsúlyosabban képviselteti magát a Petőfi Kulturális Ügynökség, kiemelt programpontokkal érkeznek a rendezvényre. Jelen lesz Fábián Janka, Halász Rita, emellett zenés produkcióval lép fel Halász Miklós György és Dresch Mihály, bemutatják Visky András drámakötetét, valamint Vecsei H. Miklós is előadást tart.

A könyvhét első napján köszönthetjük Kézdi Imola színművészt, utána Markó Béla új verseskötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Bemutatják a Gaál Ildikó által írt és szerkesztett Koltai 80 című kötetet, amely a színművész életéről szól.  Este pedig zenével zárják a napot, Ferenczi György Petőfi című koncertjén csápolhatnak a könyvhetezők. Pénteken lesz Nyáry Krisztián közönségtalálkozója, valamint eljön Schäffer Erzsébet és Durica Katarina, Láng Zsolt, Jánossy Lajos és Szilasi László is. A második napot a Térey János emlékére létrehozott emlékműsor zárja. Szombaton Márton László, Cserna Szabó András és Háy János is új regényeket hoz Kolozsvárra. Az ünnepi könyvhét egyik díszmeghívottja Bjørn Andreas Bull-Hansen, aki szintén szombaton mutatkozik be a közönségnek. Nevét Jomsviking (2017) című regénye kapcsán ismerhette meg a világ. Csernus Imre idén is ellátogat a rendezvényre, ezúttal A magyar című könyve kapcsán tart előadást. A zárónapon Jack Cole dalaiból címmel, Kovács András Ferenc költeményeiből összeállított lírai koncerttel készül a Transylvanian Bú Boys zenekar. 

Karácsony Zsolt, a Helikon főszerkesztője elmondta, a könyvhét másik díszmeghívottja Kemény István József Attila- és Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díjas magyar költő, író, aki 1989-ben jutott el először Erdélybe, melyet még sok hasonló utazás követett. A Helikon rendezvényeit ismertetve kiemelte, több könyvbemutatóval készülnek: a Magyar Művészeti Akadémia gondozásában megjelenik Szilágyi István egy eddig még kiadatlan regénye, ugyanakkor bemutatják Győrffy Ákos A csend körei című kötetét, valamint Wirth Imre Karolina kertje című prózakötetét is.

Szántai János, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) elnöke a Bulgakov Irodalmi Kávéházban zajló eseményeket ismertette. Mint mondta, igyekeztek a friss erdélyi felhozatalt bemutatni. Többek között Cseke Péter, Páskándi Géza, Eszteró István, Egyed Emese, Borsodi L. László, Tamás Dénes, Zsidó Ferenc munkásságát is megismerhetik a könyvfalók. A fiatal szerzők közül jelen lesz Nagy Zalán, Sánta Miriám és Sárkány Tímea is. Külön öröm, hogy az idén 80. életévét töltő Kenéz Ferencet is sikerült meghívni az ünnepi könyvhétre – mondta Szántai János.

Szombaton tartják meg a Méhes György Tehetségkutató Pályázat díjkiosztó ünnepségét. Szántai János kiemelte, összesen 163 pályázó küldött be pályaműveket mintegy 67 településről. Idéntől a díjak mellé programokat is szerveznek a nyerteseknek, könyvbemutatókat tartanak a díjazottaknak, illetve egy féléves online kurzust szerveznek nekik.

A teljes program hamarosan elérhető lesz, a részletekért kövesd a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook oldalát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?