banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Lovagi kitüntetést kaptak az ABBA tagjai

Fél évszázad után először adták át Spanyolországban azokat a lovagi kereszteket, amelyeket az ABBA tagjai vehettek át. A svéd és a nemzetközi zenei életben tett kiemelkedő erőfeszítéseikért a Vasa-rend lovagkeresztjével tüntették ki Agnetha Fältskog-ot, Björn Ulvaeust, Benny Anderssont és Anni-Frid Lyngstad-ot.

Ötven éve senkinek nem ítélték oda azt a kitüntetést, amelyet most a svéd popegyüttes, az ABBA négy tagja vehetett át XVI. Károly Gusztáv svéd királytól – adta hírül az ABC. Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad a rend „első osztályának parancsnoka” lett „a svéd és a nemzetközi zenei életben tett nagyon kiemelkedő erőfeszítéseiért.”

A Vasa Királyi Rend, amelyet a Svédországért vagy a svéd érdekekért tett személyes erőfeszítések, valamint a közfeladatok sikeres ellátása elismeréseként adományoznak, 2022 végéig nem volt aktív. 2022-ben a rendeletek ismét megnyitották a királyi rendeket a svéd állampolgárok előtt. Az év elején a nyilvánosság jelölteket állított, a svéd kormány és a király pedig jóváhagyta őket, akik között az ABBA tagjai is szerepltek.

A svéd ABBA zenekar az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon a Waterloo című dallal győzött, ezzel pedig egyrészt popzenei ikonok, másrészt messze a legsikeresebb zenekar lettek, amely valaha megnyerte ezt a zenei versenyt. Több százmilliós lemezeladással büszkélkedhetnek világszerte, dalaikból zenés film is készült Mamma mia! címmel. A svéd zenekar tagjai már négy évtizede nem léptek fel együtt élőben, de 2021-ben megjelentették a Voyage című visszatérő albumukat.

(Nyitókép: Abba Facebook-oldala)
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?