Főhajtás II. Rákóczi Ferenc szobránál Szatmárnémetiben

Rákóczi emlékére vásárolná meg és újítaná fel a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a nemesi család egykori háza helyén álló, omladozó Posta-palotát, jelentette be Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a Szatmári béke megkötésének 313. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Az egykori Rákóczi-birtok területén, II. Rákóczi Ferencnek a város régi központjában található mellszobránál tartottak megemlékezést szombaton Szatmárnémetiben. Az eseményt a Szatmári béke megkötésének 313. évfordulója alkalmából tartották, ahogyan délelőtt a Majtényi síkon is megemlékeztek a békekötésről. A hagyományokhoz híven Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere mondott beszédet a szobornál.

A szerző felvételei

„A Rákóczi család Erdély egyik legrégebbi és legnagyobb nemesi családja, amely évszázadokon keresztül a vállán cipelte a nemzet terhét, és mindent megtett azért, hogy a nemzetközi játszmák között a mohácsi tragédia után összeroppant magyar államiság megmaradjon. Fejedelemmé választásakor ezt tűzte ki legfőbb céljául II. Rákóczi Ferenc is, és annak ellenére, hogy a szabadságharcot leverték, a szatmári béke 1848-ig formailag megalapozta a magyar államiságot” – mondta.

A polgármester egy meglepő bejelentést is tett ez alkalomból: „Szatmár megye ezer szállal kötődik a vezérlő fejedelemhez: elég, ha csak a Vetési Pátensre, a Majtényi Síkra vagy a Szatmári Békére gondolunk. A hátam mögött álló Postapalota helyén is a Rákóczi család háza állt egykoron. Az önkormányzat bejelentette igényét az épület megvásárlására, melyet felújítunk, ezzel is méltóképpen adózva a fejedelem emléke előtt” – mondta.

A Posta-palota épületére valóban ráfér a felújítás, Szatmárnémeti régi központjának egyik ékköve lehetne az épület, ám a posta nem tud mit kezdeni vele. Az omladozó vakolatot zöld hálóval „fogják meg”, ám hiába kérték többször is hivatalos úton parlamenti képviselők vagy maga a polgármester, hogy a posta újítsa fel az épületet, erre az évek során sem került sor.

A Rákóczi-megemlékezésen Póti Eduárd történész, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója elevenítette fel az eseményeket, amelyek az első magyar szabadságharc kitöréséhez vezettek.  A megemlékezés résztvevői tárogató-szóra koszorúzták meg az egykori fejedelem szobrát, majd a Himnusz eléneklésével zárult a rendezvény.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?