Ezentúl a kulturális intézményeket támogatják a jövedelemadó két százalékával

A jövedelemadó két százaléka a helyi és megyei önkormányzatok által működtetett színházak, bábszínházak, operák és filharmóniák fenntartását fogja szolgálni. Erről döntött az RMDSZ javaslatára szerdai ülésén a kormány – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: az állami színházak, bábszínházak, filharmóniák költségeit kormányzati finanszírozásból fedezik, aránytalan, hogy a megyei és helyi önkormányzatok alárendeltségében lévő intézmények nem részesülnek támogatásban. „Finanszírozási gondokkal küzd sok értékes magyar színház, ezt a gondot most orvosoltuk, biztosítjuk a szükséges támogatást” – hangsúlyozta az RMDSZ-es miniszter.

Cseke Attila rámutatott, az összesen 134 millió lejes támogatásból olyan erdélyi magyar színházak részesülnek, mint a nagyváradi Szigligeti Színház (2 155 000 lej), a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház (1 114 000 lej), a Temesvári Csíki Gergely Állami Színház (2 419 000lej), a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház (496 000 lej), a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház (735 000 lej), a csíkszeredai Csíki Játékszín (1 193 000 lej) vagy a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata (1 889 000 lej).

(Címlapkép: Gábos Albin)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?