Ezeket az előadásokat ne hagyja ki a Puck Nemzetközi Fesztiválon

Péntekig várják a közönséget bábszínházi előadásokkal, könyvbemutatókkal hazai és külföldi társulatok, ugyanakkor az erdélyi színész és bábművészet szakos egyetemisták is bemutatkoznak. A Puck Nemzetközi Fesztivált három év után sikerült újra megszervezni, Szakács Kincső, a bábszínház irodalmi titkára szerint sok különleges előadást láthat a kolozsvári közönség a következő néhány napban.

Szakács Kincső, a kolozsvári Puck Bábszínház irodalmi titkára a Maszol megkeresésére elmondta, 20. kiadáshoz érkezett a Puck Nemzetközi Fesztivál, ezért idén a jubileumi programban szerepelnek az előadásokon kívül könyvbemutatók is, illetve idén is lesz diákszekció, ahol az erdélyi bábszínész és színész szakos diákok előadásait láthatják a nézők a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karán illetve Bölcsész Karán. Ezeket nagyobb gyerekeknek ajánlják, tette hozzá. Két könyvet is bemutatnak a fesztiválon, az Ariel din spatele scenei-t, illetve a Puck Bábszínház 70 éves monográfiája csütörtökön. A bemutatót a Puck Bábszínház előcsarnokában tartják.

Több hazai és külföldi társulat lép fel

Szakács Kincső hangsúlyozta, idén is lesznek külföldi társulatok, kevesebb ugyan, mint korábban, de Kolozsvárra érkezett a moldovai Guguță Városi Bábszínház, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, a görögországi Hop Signor Bábszínház és a belga Lucinda Ra Társulat is. Emellett pedig még nagyon sok hazai társulat lép fel.

Az irodalmi titkár hozzátette, a fesztivált a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház vegyes bábtechnikát alkalmazó Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz című előadásával nyitották meg, ám a héten több magyar nyelvű előadás lesz még: csütörtökön a Puck Bábszínház mutatja be A brémai muzsikusok című előadását, pénteken a pedig a szombathelyi társulat adja elő a Fókaszív című bábelőadását. A Puck Nemzetközi Fesztivál versenyfesztivál, így az előadások zsűrizve lesznek külföldi és hazai szakemberek által, a díjátadóra pénteken kerül sor.

Hét törpe, brémai muzsikusok, Gulliver és Don Quijote

A program kapcsán elmondta, kedd este 19 órától a Tabula Rosa című előadás tekinthető meg, amely a görögországi Hop Signor Bábszínház darabja, a nonverbális előadást a Puck Bábszínház székhelyén lehet megnézni, majd 20 órától az Aki fél a libáktól című darabot láthatja a közönség az I. L. Cragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem bábművészet szakának előadásában a BBTE Harag György Stúdiójában. Szerdán csak német és román nyelvű darabok lesznek, 10 órától a Guguță Városi Bábszínház Vadhattyúk című darabja, majd a temesvár Merlin Bábszínház A hét törpe ládája című előadása, később pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Bábművészet szaka és a BBTE Színház és Film Kara is bemutat egy-egy produkciót.

Csütörtökön két magyar nyelvű előadásra kerül sor, 10 órától a Puck Bábszínház mutatja be A brémai muzsikusok című előadását, este fél 9-től pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábművészet szakának Pulcinella again című darabja tekinthető meg. Az utolsó napon, pénteken 9 óra 30 perctől illetve 11 órától a Fókaszív látható a Mesebolt Bábszínház előadásában, majd a Gulliver utazása Lilliputban és Don Quijote következik.

Van igény a bábszínházra, bábelőadásokra

Szakács Kincső úgy vélte, a fesztivál célja bemutatni különböző társulatokat, bábtechnikákat, amelyek különlegességnek számítanak a kolozsvári közönségnek, ugyanakkor a kolozsvári közönség érdeklődési körét is szélesítenék. „Az, hogy a 20. kiadásához érkezett a fesztivál azt jelenti a társulat számára, hogy még mindig van erőnk és kapacitásunk, és hogy még mindig van igény a közönség részéről is rá. Nagyon örülünk annak, hogy újra megszervezhettük, hiszen most már nevezhetjük nagy múltú fesztiválnak ennyi idő után. Úgy vettem észre, hogy a fesztivált mindenki nagyon várta, mert nagyon sok fantasztikus előadást láttak már a kolozsváriak az elmúlt években is, amit sokan még mindig felemlegetnek” – vélte Szakács Kincső. Hozzátette, a délelőtti előadásokra szervezett közönség van, óvodások, iskolások mennek csoportosan, a délutániak szabadok, azokra bárki elmehet. A fesztivál fő helyszíne a Puck Bábszínház Király utcai terme, de egyéb belvárosi helyszíneken is vannak bábszínházi előadások. A helyszínen lehet jegyet váltani, a teljes program a fesztivál honlapján található.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?