Több mint 50 előadással vár a 6. WonderPuck Fesztivál

A WonderPuck Utcaszínházi Fesztiválon idén a közösség és a színház összekapcsoló ereje kerül a középpontba. Több mint 50 előadással készülnek, lesznek fellépők Moldovából, Magyarországról, Hollandiából, Brazíliából, Olaszországból és Nagy-Britanniából is. A fesztivál idén négy helyszínen várja az érdeklődőket szeptember 9. és 11. között. Minden nap óriásbábok szórakoztatják a kicsiket, és a Főtéren több sátor is lesz, ahol kézműves-foglalkozásokkal és vásárral, valamint bábkészítéssel várják a gyerekeket.

Szakács Kincső, a Puck Bábszínház irodalmi titkára a Maszolnak elmondta, nem szokott tematikája lenni a fesztiválnak, ám minden évben valamit kiemelnek azoknak az előadásoknak a hangulatából, amelyek az adott évben műsorra kerültek. Idén azért hangsúlyozzák a közösséget és a színházat, mert a járványhelyzet után újra nyugodtan, szabályok nélkül tudnak együtt örvendeni a rendezvénynek. 2022-ben újra külföldi társulatok is el tudnak jönni Kolozsvárra, érkeznek előadások Moldovából, Magyarországról, Hollandiából, Brazíliából, Olaszországból és Nagy-Britanniából is.

Fotók forrása: Puck Bábszínház

A bábszínház irodalmi titkára elárulta, a rendezvény pénteken, szeptember 9-én kezdődik a bonchidai Bánffy-kastélyban, 10 órától, amikor a Puck Bábszínház magyar tagozata a legújabb előadását, a Plüm-Plüm kalandjait mutatja be; 11 órától pedig a román tagozat produkciója következik, A csizmás kandúr. Ezt a két előadást tartják a kastélyban, majd délután 6 órától kezdődik el az első esemény a Főtéren, a nagyváradi Regina Maria Színház Arcadia Társulatának A kisfiú, aki az orrát harapdálta című darabját láthatjuk, fél 7-től pedig a Bánffy-palotában a kolozsvári MiniReactor adja elő az Egy segítő karom című produkciót.

A pénteki nap mindkét helyszínen koncerttel zárul, a Főtéren a kolozsvári Voltaj Academy játszik, a Bánffy-palotában pedig a Gheorghe Dima Zeneakadémia diákjai adják elő az Óz, a csodák csodáját. A Puck Bábszínház magyar tagozatának új előadását még egyszer meg lehet majd tekinteni vasárnap a Bánffy-palotában. A román tagozat készül még egy előadással A csizmás kandúron kívül, A száműzött farkast szombaton lehet majd megnézni az Erdélyi Néprajzi Múzeumban fél 9-től.

Kisebb előadások az Erdélyi Néprajzi Múzeumban 

Szakács Kincső elmondta, bent, a városban három helyszínen zajlanak az események, a Főtéren, a Bánffy-palotában és az Erdélyi Néprajzi Múzeum udvarán. Mint fogalmazott, a Főtéren „nagy bolondulás lesz”, hiszen három színpadot állítanak fel, egy nagyot, egy kisebbet és egy pódiumot is, ugyanakkor mindhárom nap óriásbábok is szórakoztatják majd az arra járókat. Az aradi Guruló Színház vízitündérével és a Puck Bábszínház varázslójával napközben többször is lehet majd találkozni. A Főtér ad helyet a műhelyfoglalkozásoknak is, lesz több sátor, ahol kézműves-foglalkozásokkal és vásárral, valamint bábkészítéssel várják a gyerekeket.

Az irodalmi titkár szerint nem feltétlenül tematikusan vannak kialakítva a különböző helyszínek programjai, inkább azt vették figyelembe, hogy melyik előadás hova illeszkedik be hangulatilag jobban, így az Erdélyi Néprajzi Múzeumba inkább kisebb, intimebb előadásokat válogattak be. A múzeumban szombaton és vasárnap lesznek előadások, a program szombaton 10 órától kezdődik, a Szatmárnémeti Spiriduș Bábszínház Piroska és a farkas című darabjával, szintén aznap pedig lesz egy olasz előadás is, egy marionett produkció, a KronicoKab A húrok alatt című darabja.

A múzeum udvarán ugyanakkor a kolozsvári Magic Puppet két darabja is megtekinthető, szombaton a Mini tudós, vasárnap pedig A király szakácsa, és a szatmárnémeti társulat is készül még egy produkcióval, A kiskakas gyémánt félkrajcárja című darabbal. Vasárnap több helyszínen megnézhető lesz a magyarországi Mikropódium Családi Bábszínház „STOP” Állj meg és nézz… című előadása, amely egy különleges mikroelőadás.

Szakács Kincső hozzátette, minden évben valamilyen szinten együttműködnek a kolozsvári egyetemekkel, idén a Műszaki Egyetem diákjai tervezték meg a fesztivál díszletének egy részét. „A diákok több díszletelemet terveztek meg, és ezek közül válogatott a tanáruk néhányat, amelyek meg is valósultak, tehát a fesztiválnak néhány dekorációját ők készítették el. Biztos, hogy ezeknek nagy része a központban lesz kiállítva, de a kisebb helyszínekre is fognak vinni egyet-egyet” – magyarázta.

A Wonderpuck Utcaszínházi Fesztivál a Puck Bábszínház, az ESUA Egyesület, valamint a LIONS közösen szervezett rendezvénye, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, a Kolozs Megyei Tanács, illetve a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) támogatásával. A belépés a rendezvény eseményeire ingyenes, a részletes program ITT érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?