Bábok múzeumává válik a kolozsvári Bánffy-palota

Július 8. és 26. között Epaminonda Tiotiu báb- és díszlettervező munkáiból Bábok Múzeuma címmel nyílik kiállítás a kolozsvári Bánffy-palotában működő Művészeti múzeumban.

A 70 éves Puck Bábszínházzal egyidőben, 1950-ben született Epaminonda Tiotiu 1973-ban végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézetben, 1983-ig a nagyváradi bábszínház báb- és díszlettervezője volt, 1988 és 2015 között pedig a kolozsvári Puck Bábszínházban töltötte be ezt a tisztséget.

Az érdeklődők a Bánffy-palota kiállítótermében bábokat és díszletelemeket láthatnak, amelyek a bábszínház román és magyar tagozata számára készültek (többek közt a Vasilache și Mărioara, Téli mese/ Poveste de iarnă, Jancsi és Juliska, Hol a világ közepe, Tengerszem tündére, A rút kiskacsa előadásokhoz).

„Bábjaival megragadta és átadta a legkülönbözőbb érzelmeket. A legfiatalabb közönség felfedezhette az ártatlanságot, a jóságot, a ravaszságot, vagy akár a kapzsiságot az elvarázsolt világok szereplőiben. Az Epaminonda Tiotiu által megálmodott karakterek a történelem különböző szakaszaiból mesélnek történeteket, sajátos figurákkal és kihívásokkal rendelkeznek” – olvasható a szervezők közleményében.

Kapcsolódók

Kimaradt?