Európa legjobb dokumentumfilmje lehet Skovrán Tünde alkotása

A legjobb európai dokumentumfilm kategóriában indul Skovrán Tünde Who I Am Not című filmje a rangos Európai Filmdíjért. A válogatólistára csak olyan alkotások kerülnek fel, amelyeket Európa legkiválóbb filmjei közé sorolnak.

A jelenleg Los Angelesben élő Skovrán Tünde Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Who I Am Not című dokumentumfilmje bekerült az Európai Filmdíj válogatólistájára. A kreatív dokumentumfilmet egy nemzetközileg is ismert történet inspirálta, amikor egy dél-afrikai futónőnek a németországi világbajnokságon elvették az érmét, mert azt mondták, hogy nem nő. 2018-ban pedig már törvény írta elő, hogy azok a nők, akiknek magas tesztoszteronszintjük van, nem versenyezhetnek női kategóriában.

Skovrán Tünde | Fotó forrása: Kiss Gábor

Skovrán Tünde dokumentumfilmjét Kolozsváron a TIFF (Transivalnia International Film Festival) keretében mutatták be a Győzelem moziban. A Maszolnak adott interjúban a rendező elmondta, nagyon izgult a kolozsvári bemutató miatt, mert Románia és általában Kelet-Európa még mindig nagyon zárt és korántsem volt biztos benne, hogy a közönség nem fog elutasítóan, ignoránsan viszonyulni egy ilyen témához, amelyet a film feldolgoz. Az alkotás középpontjában az interszexualitás áll, ami egy genetikai variáció, és a természetben is számos helyen, az állat- és a növényvilágban is fellelhető. A Who I Am Not az interszexualitás mélységét két dél-afrikai főszereplőn keresztül mutatja be, akik maguk is azt szerették volna, ha minél szélesebb körben, akár nemzetközi szinten is meghallgatják őket.

Az Európai Filmdíjat az 1988-ban alapított Európai Filmakadémia (EFA) ítéli oda minden évben, különböző műfaji és alkotói kategóriában. Az alkotásokat filmintézmények, fesztiválok, kereskedelmi magazinok, illetve a médiapartnerek, az Európai Filmakadémia tagjai, valamint az EFA támogatói javasolhatják, a filmeket pedig jogtulajdonosaik nevezhetik díjra. A válogatólistákra bekerült alkotások Európa legkiválóbb filmjei közé sorolják, ezért is különösen nagy esemény, hogy egy erdélyi származású rendező dokumentumfilmje is bekerült a legjobbak közé.

A legfontosabb kategóriákban a csaknem négyezer filmest összefogó akadémia tagságának titkos szavazása alapján választják ki a legjobbat. Az akadémiai tagok szeptembertől kezdik el nézni az alkotásokat, amelyekre két fordulóban is szavaznak. A második szavazási körben az akadémia tagjai már a győztesekre adják le a voksukat, akiknek neveit december 9-én Berlinben, a 36. Európai Filmdíjon hirdetik ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?