Átadták az Európai Filmdíjakat

Az Európai Filmakadémia idei gáláján A szomorúság háromszöge , Ruben Östlund svéd rendező filmje tarolt. Az idei év legjobb európai színésze Zlatko Burić, legjobb európai színésznője pedig Vicky Krieps lett. Az Európai Filmdíjakat 35. alkalommal adták át Izlandon.

A szomorúság háromszöge négy kategóriában nyert: megszerezte 2022 legjobb filmje címet, Ruben Östlund lett az év legjobb rendezője és forgatókönyvírója, illetve az Európai Filmakadémia szavazói a filmben való alakításáért Zlatko Burić-t nevezték ki az elmúlt év legjobb színészének, foglalta össze a Filmtett.

Fotó forrása: az Európai Akadémia Facebook-oldala

A legjobb színésznőnek járó díjat a Fűző (Corsage) című film Erzsébet királynéja, Vicky Krieps nyerte el, az év felfedezése pedig a Piccolo corpo című olasz-francia-szlovén koprodukció lett, a FIPRESCI újságíróinak ítéletében.

Az Európai Filmakadémia A jó főnök című spanyol filmnek adta a legjobb vígjáték díját, a Mariupolis 2, Mantas Kvedaravičius filmje a dokumentumfilm kategória nyertese lett, a legjobb animációs film díját pedig a No Dogs Or Italian Allowed című film kapta. Az idei év legjobb rövidfilmje címet a Granny's Sexual Life, szlovén-francia koprodukciónak ítélték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?