Közös fesztiváltérképen Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely

Egymástól tanulva, egymást segítve fejlődik a két erdélyi magyar fesztivál, a marosvásárhelyi Vibe és a sepsiszentgyörgyi Tabakó: a közös munkának pedig európai mércével mérve is van eredménye – írják közleményben a Tabakó fesztivál szervezői.

Marosvásárhely és Sepsiszentgyörgy sok mindenben hasonlít egymásra: többek között abban is, hogy mindenkét erdélyi városnak van saját fesztiválja. A résztvevők jelenlétükkel igazolták már mindkét rendezvény értékét, most azonban lehetőség nyílt arra, hogy nemzetközi szinten is bemutatkozzon a két fesztivál: a Vibe-ot és a Sepsi Tabakót jelölték az Európai Fesztiváldíjak (European Festival Awards) egy-egy kategóriájában.

Fotók: Sepsi Tabakó Fesztivál szervezői

Legjobb új fesztivál kategóriában jelölték a Sepsi Tabakó Fesztivált a hollandiai European Festival Awards-on, amely a kontinens legkiemelkedőbb fesztiváljait és azok stábjainak munkáját méltatja. A Vibe-nak már volt tapasztalata a szakmai fórummal, korábbi években is jelölték már díjra, idén Európa legjobb közepes méretű fesztiváljának járó címért versenyez.

„Ez a közösség több rendezvényt is elbír. Egyszerre lehet eredményes a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár és a Sepsi Book, vagy éppen a Vibe Fesztivál és a Tabakó is. Partnerként tekintünk egymásra, hiszen van mit tanulnunk egyik a másiktól” – emelte ki Soós Zoltán Marosvásárhely polgármestere, hozzátéve, örül, hogy 2022-ben már megszorítások nélkül szervezhették meg a Marosvásárhelyhez kötődő különböző rendezvényeket.

„Figyelemmel követjük egymás munkáját és örülünk egymás sikereinek. Mindkét város számára elismerés lenne, ha a fesztiválját díjaznák. Bár első körben az itteni fiataloknak szeretnénk minőségi szórakozást biztosítani, azért jól eső érzés, hogy európai viszonylatban is értékesnek tartják a Sepsi Tabakó Fesztivál szervezőcsapatának munkáját” – mondta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A European Festival Awards a kontinens legkiemelkedőbb fesztiváljait rangsorolja. A 2009-ben alapított díj évente közel 350 fesztivál közül válogat, a tizenhat kiosztott díjból ötöt közönségszavazással  döntenek el. A korábbi években olyan fesztiválok stábjainak munkáját értékelték, mint a magyarországi Sziget, a Balaton Sound, a lengyel Open’er Festival, a németországi Reeperbahn Festival vagy a romániai Electric Castle és a Jazz in the Park.

Mindkét fesztivál szervezőcsapata arra kéri közönségét, hogy ha szívesen gondolnak vissza a nyáron együtt töltött időre, illetve ha már tervezik a következő közös fesztiválozást, vagy csak egyszerűen értékelik a Vibe és Tabakó szervezőinek munkáját, akkor szavazzanak erre a linkre kattintva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?