Esterházy Marcell családi archívumokat feldolgozó munkái Kolozsvárra érkeznek

Esterházy Marcell – az egyik legismertebb kortárs író, Esterházy Péter fia – Paralelle Perception című egyéni kiállítása nyílik meg a Bázis kiállítóterében. A kiállítás október 22. és november 17. között látogatható keddtől szombatig 18:30 és 21 óra között a Gyufagyár utcai Centrul de Interes negyedik emeletén, a belépés ingyenes.

Esterházy Marcell munkái már szerepeltek a Centrul de Interes által 2019-ben szervezett csoportos kiállításon, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet gyűjteményéből bemutatott nagyívű válogatás részeként. A Paralelle Perception viszont Esterházy Marcell első egyéni kiállítása Erdélyben, részben a budapesti acb galériában idén nyáron megrendezett kiállítása anyagából, részben pedig korábbi munkáiból, amelyek központi témája a családi archívumok feldolgozása. A művész legkülönfélébb médiumokban készült munkái egyszerre foglalkoznak a trauma, a hazugság, a megbocsátás, a félelem, az ítélkezés, a manipuláció és a bűn kérdésével.

Esterházy Marcell 2003-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán, majd Marseille-ben és Párizsban élt és dolgozott több mint tíz évig. 2004-ben Lucien és Rudolf Hervé különdíjat kapott, 2009-ben Studió-díjas, 2009-től Derkovits ösztöndíjas. 2015-ben az Európai Fotóhónap Arendt Award jelöltje. Munkái megtalálhatók a budapesti Ludwig Múzeumban, a Marseille-i Kortárs Gyűjteményben, a Magyar Nemzeti Galériában, a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben, a Székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, a Budapesti Kiscelli Múzeumban és számos magángyűjteményben.

A Centrul de Interes további kiállítótereiben Esterházy Marcell kiállításával egyidőben a neves francia művésznő, ORLAN nagyszabású, Les films de Sainte-Orlan című kiállítása is megtekinthető.

A Centrul de Interes kiállítótereibe csak gyógyulás utáni védettségi vagy oltásigazolással rendelkező látogatókat fogadnak, akiket arra kérnek, hogy személyi igazolványt és védőmaszkot is hozzanak magukkal. Amennyiben a megengedett maximális látogatószámon felül érkeznek újabb látogatók, őket folyamatosan engedik be a korábbiak távozása függvényében.

A kiállítás része a Centrul de Interes – a kolozsvári kortárs képzőművészet vektora című, a kolozsvári polgármesteri hivatal és helyi tanács által támogatott projektnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?