A legnagyobb magyarországi képzőművészeti magángyűjteményből szerveznek ingyenes kiállítást Kolozsváron

A debreceni múzeumoknál letéteménybe helyezett legnagyobb magyarországi modern és kortárs magángyűjtemény munkáiból összeállított nemzetközi válogatás érkezik Kolozsvárra, a Centrul de Interesben megrendezésre kerülő Monochrome Stories. Az Antal-Lusztig gyűjtemény. Debrecen című nagyszabású kiállítás keretében.

A kiállítás, amelynek megszervezésében partnerintézményként vállalt szerepet Debrecen város önkormányzata valamint a debreceni MODEM (Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ), augusztus 10-től látogatható a Fabricii de Chibrituri utca 9A szám alatt alálható negyedik emeleti imponzáns kiállítótérben, ahol 40 nemzetközi művész munkái tekinthetők meg ingyenesen augusztus 10. és szeptember 28. között keddtől szombatig 16:00 - 19:00 óra között.

Az ambiciózus kiállítás premierként hoz el Kolozsvárra munkákat Marina Abramović, Maurer Dóra, Erdélyi Gábor, Feledy Gyula Zoltán, François Fiedler, Jakob Gasteiger, Gál András, Johannes Geccelli, Alex Gern, Johannes Girardoni, Raimund Girke, Marcia Hafif, Simon Hantaï, Herbert Hamak, Jus Juchmans, Zebedee Jones, Hartwig Kompa, Sol LeWitt, Jason Martin, Moholy - Nagy László, Vera Molnar, Paola Neumann, Hermann Nitsch, Frank Piasta, Arnulf Rainer, Dirk Rathke, Judit Reigl, Gerhard Richter, Rene Rietmeyer, Dieter Roth, Yuko Sakurai, Robert Schaberl, Seres László, Swierkiewicz Róbert, Szabó Dezső, Peter Tollens, Dieter Villinger, Herman de Vries, Herbert Zangs és Károlyi Zsigmond magyarországi és nemzetközi művészektől.

Az Antal-Lusztig gyűjtemény az 1920-as évekig nyúlik vissza, amikor Lusztig Sámual derecskei kereskedő elkezdett képzőművészeti munkákat vásárolni az akkori kortárs művészektől. A második világháború során elveszett vagy elpusztult minden addig gyűjtött munka, így Holokauszt túlélőként Lusztig Sámuel újra kezdte építeni a gyűjteményét, amelybe viszonylag hamar bevonta az unokáját, Antal Pétert is. A kezdetekben Antal Péter a nagyabja szellemisége alapján folytatta a gyűjtemény gyarapítását, később pedig a saját elképzelése alapján alakította tovább a gyűjteményt. Eleinte a magyarországi progresszív alkotók munkáit vásárolta, elsősorban közvetlenül a művészek műterméből, ezzel alapozva meg a gyűjtemény 20. századi magyar festészeti vázát. Újabban, úgy gondolva, hogy a gyűjtemény magyar vonatkozásban kerek és egybefügggő, egyre inkább a nemzetközi, neves művészek által készített munkák felé fordult. Jelenleg a gyűjtemény több mint 5000 műalkotást számlál, ezzel az egyik legnagyobb magyarországi magángyűjteménnyé nőtte ki magát az évek során. A nagyapja iránti elismerés és tisztelet kifejezéseképpen nevezte el Antal Péter a gyűjteményét Antal-Lusztig gyűjteménynek.

„Ez nálam mindig érzelmi alapon ment. Próbáltam olyan művészek munkáit magam köré gyűjteni a szimpátián túl, akik rendhagyóak. Akik a kor elvárásaitól eltérően, a divatirányzatokkal szemben alkottak” – vallja Antal Péter a gyűjtemény összeválogatásának mikéntjéről. A munkák Kolozsvárra érkezéséről pedig így nyiltakozik: „Minden gyűjtő önző, én is nagyon önző vagyok, de az önzésem abban nyilvánul meg, hogy meg kell mutatni az életműveket, vagy azokat a darabjait, amelyek a gyűjteményben vannak. Ez abszolút nem kockázatmentes. Ennek ellenére én mindig odaadom őket.”

A Monochrome Stories. Az Antal-Lusztig gyűjtemény. Debrecen című kiállítás elsősorban monokróm munkákat állít ki. „A monokróm festészet nagyon érdekes, mert látszólag csak szín, de valójában sokkal több. Most ez adja a külföldi anyag karakterét” – fejti ki Antal Péter.

A szervezők közleménye szerint a Centrul de Interes meglátogatásakor a következő járványügyi előírásokat kell betartani: a bejáratnál ellenőrzik a testhőmérsékletet, illetve kötelező a kéz- és cipőtalp-fertőtlenítés, a maszkokat kötelező módon és az előírásoknak megfelelően kell viselni a bent tartózkodás ideje alatt, valamint 2 méteres biztonsági távolságot kell tartani a többi látogatótól. Amennyiben a látogatószám eléri a megengedett maximumot, a további belépés a távozók számának függvényében történik. További információk a Centrul de Interes Facebook-oldalán találhatóak.

Kapcsolódók

Kimaradt?