Reflexió-szilánkok: világhírű kortárs művészek tartanak tükröt társadalmunknak Kolozsváron

Összetört tükrökön lépkedhetünk, életnagyságúnál nagyobb meztelen szilikontestekkel találkozhatunk a kolozsvári Centrul de Interes társadalmunkra reflektáló kiállításain. A negyedik emeleti terekben többek között az olasz Alfredo Pirri, a belgiumi Tomas Bachot, a miskolci Szűcs Attila és a román származású Virgilius Moldovan munkáit nézhetjük meg október 17-ig.

Az egykori Tehnofrig gyár épületében működő kortárs művészeti központ negyedik emeletére érve Alfredo Pirri installációja fogadott minket, és megdöbbenve láttuk, hogy a föld végig széttört tükrökkel van kirakva, amelyek minden egyes lépésünkkel recsegő-ropogó hangon roncsolódnak tovább. Az installáció címe Passi – azaz Lépések –, amelyről az alkotó azt nyilatkozta, hogy szerette volna, ha a kiállításra látogatók azt érzik, hogy ők a kreáció tárgyai, és az a benyomásuk, hogy miközben mozognak a térben, folyamatosan képesek lebontani és újra felépíteni önmagukat. Azzal, hogy magukat fejjel lefele látják, széttöredezve, megváltozik az énképük, és így természetes módon az installáció részeivé válnak. Órákat lehet eltölteni azzal, hogy a saját tükörképed elváltozásait figyeled.A szeptember 11-i megnyitón résztvevők a Kolozsvári Román Opera baleriánáját, Andreea Jurát láthatták a tükőrpadlón táncolni:

Továbbmenve a BÁZIS Contemporary galéria két terme közül lehet választani: jobbra Virgilius Moldovan In Discussion című szoborkiállítása, balra pedig Szűcs Attila Transzhumán etűdök című festménysorozata látható. Mi ösztönösen jobbra vettük az irányt, a világhírű kortárs művész szobrai felé. Két, a nyelvüknél összegabalyodott koponya fogadott minket, ám nem ez volt a tárlat leggroteszkebb eleme. A művész beismert szándéka a nézők sokkolása a hiperrealizmust eszközeivel: bennebb merészkedve megpillantottuk az óriási, csupasz szilikontesteket, amelyek különböző pózokban vannak felállítva, és különböző irányba néznek.A testek sokszor másfél-kétszer akkorák, mint a normál emberi alakok, ennek ellenére zavarba ejtően realisztikusak. A hatást fokozza az is, hogy nem az általános szabványoknak megfelelő szépségekről van szó. Moldovan felnagyítva mutat meg nekünk minden bőrhibát, gyűrődést és redőt, ami ezeket a torz, romlandó testeket borítja, kidudorodó ereket, megfeszített arcizmokat, bizarr mosolyokat.Szűcs Attila, Munkácsy-díjas képzőművész munkáiban az elidegenedés, és a hozzá kapcsolódó szorongás, kizökkentség, és a magány állapota fedezhető fel. A kolozsvári tárlaton az elmúlt két év festményeiből válogattak, a képek a nyugati civilizációt eluraló krízissel, az ember szellemi és fizikai képességeit a tudomány és a technológia segítségével feljavítani igyekvő transzhumanizmussal szembesítenek. Szűcs a jelenvalóság és a transzcendencia kettősségét ábrázolja, így minden képen a hétköznapi pillanatok mellett fellelhető egy másik, emberen túli világ is, a festmények pedig ennek a világnak a titkairól szólnak. Az is megfigyelhető, hogy miként mosódik el a határ a létezők különféle minőségei között, és hogyan válik eggyé az ember az őt befogadó környezettel, növényi világgal – olvasható a kiállítás leírásában.A Camera kiállítótér meghívottja Tomas Bachot belgiumi fotográfus, aki 2018 óta szíriai civilek Google Mapsen közzétett, 360 fokos felvételeit tanulmányozza, és új fotókat alkot meg több képből. A kiállítás a Syria 2.0 címet viseli, amivel a fotós utal arra, hogy az események mellé egy második értelmezést is csatolt a képek szerkesztésekor. Elmondása szerint a tárlat a képzelőerő nagyságát ünnepli, a képek távoli, de személyes beszámolói a szíriai polgároknak, és nosztalgiát, titokzatosságot, meghittséget és humort is ötvöznek.A negyedik emeleten videokiállítás is látható, az Intact galéria a kortárs olasz videoművészet három jelentős képviselőjét mutatja be. A Masbedo művészduó, Rä di Martino és Daniele Puppi közös kiállításának címe A Magányosság. Művészet a Covid idejében, munkáik többféleképpen jelenítik meg az elszigeteltséget, amelyet minden ember egyszerre érezhet a világjárvány idején.

A Centrul de Interes kiállításai október 17-ig megtekinthetőek, keddtől szombatig minden nap délután 4 és este fél 8 között. A közönséget a járványügyi előírásoknak megfelelően, korlátozott számban engedik be a kiállítóterekbe. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?