Esélyes az Arany Pálma-díjra a ditrói pékek esetéből kiinduló film

Szombaton mutatták be a cannes-i filmfesztiválon Cristian Mungiu RMN című filmjét, amely erdélyi színészekkel forgott nagyrészt Torockón, és a ditrói vendégmunkások esete ihlette. Az alkotás a rangos filmes szaklap, az IndieWire szerint esélyes a fesztivál fődíjára.

Mungiu, aki az illegális abortuszokról szóló 4 hónap, 3 hét és 2 nap című filmjével 15 évvel ezelőtt már elnyerte az Arany Pálmát, hat éve pedig Érettségi (Bacalaureat) című filmjével a rendezői díjat, most az idegengyűlölet nyomába eredt egy erdélyi faluban játszódó történettel. A film címe a mágneses rezonanciára Romániában használt rövidítés, és az átvilágításra utal. „Remélem, hogy a nézők nem szabadulnak meg könnyen a felelősségük tudatától, hogy nem mondják majd azt, hogy ez a történet egy távoli, vad vidéken játszódott le. Attól félek, hogy nem erről van szó” – nyilatkozta a film bemutatója után Mungiu, jelezve, hogy filmje üzenete nem csak egy erdélyi településre vonatkoztatható.Balról jobbra: Macrina Barladeanu, Marin Grigore, Judith State és Moldován Orsolya a RMN cannes-i bemutatóján | fotó: Agerpres

A történet karácsony után néhány nappal kezdődik egy kis erdélyi faluban, ahol a különböző nemzetiségek évszázadok óta egymás mellett éltek, magyar, román, német szót is hallani. A cigányokat elüldözték onnan, ám a sarki pékségben felbukkan három Srí Lanka-i vendégmunkás, ugyanis a helyi munkaerő mind nyugaton vállal munkát. A külföldiek megjelenése nyomán felizzanak az előítéletek és kiújulnak a régi konfliktusok. A film egyik fő jelenete egy vágás nélküli beállításban filmezett falugyűlés, amelynek célja eldönteni, hogy mi legyen a Srí Lanka-i vendégmunkások sorsa.

2020 januárjában a Maszol is írt arról, hogy a Hargita megyei Gyergyóditróban feszültséget keltett az, amikor egy helyi pékségben két Srí Lanka-i állampolgárt alkalmaztak. A helyiek egy része a közösségi oldalakon szervezett tiltakozást az külföldi pékmesterek alkalmazása ellen. „Migránsmentes Ditrót akarunk. Nem fogjuk engedni, hogy elvegyék, ami a miénk” – nyilatkozta akkor a Maszolnak egy gyergyóditrói nő. A Srí Lanka-i pékek sorsáról falugyűlést is tartottak.

A film főszerepeit Marin Grigore és Judith State játsszák, további szerepekben Macrina Bârlădeanu, Moldován Orsolya, Hatházi András és Deák László, illetve több amatőr színész látható. A film operatőre Tudor Panduru (Bacalaureat, Malmkrog), látványtervezője Simona Pădurețu (Bacalaureat, Tata Mută Munții), vágója Mircea Olteanu (După Dealuri, Amintiri din Epoca de Aur). A román-francia-belga koprodukcióban készült film költségvetése 2,8 millió euró volt, ebből 3 millió lejt (kb. 600 ezer eurót) állt a Román Filmközpont. A produkciót az Eurimages is támogatta.

A RMN című filmet rögtön a cannes-i fesztivál után, június 2-án Romániában is bemutatják, utána pedig Gyergyóditró lesz a következő vetítései helyszíne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?