Erdélyi társulat bizonyult a legjobbnak a Színikritikusok Céhének 45. díjátadóján

Húsz független, kő- és befogadó színház előadásai és művészei szerepeltek a Színikritikusok díja 14 kategóriájának várományosai között. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata kapta a legtöbb díjat a Színházi Kritikusok Céhének díjátadóján, amelyen a 2023/2024-es évad kiemelkedő színházi teljesítményeit jutalmazták.

Az erdélyi társulatok közül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata igencsak előkelő helyen állt az elismerés várományosainak listáján: a hét jelölésből négyet díjra is váltott. Emellett a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház művészei is esélyesek voltak a legjobbaknak járó díjra, a váradi társulat végül meg is kapta a legjobb szórakoztató színházi előadásnak járó díjat a Novák Eszter rendezésében színpadra állított Csárdáskirálynőért.

Az igazság gyertyái/ Fotó: Tompa Miklós Társulat Facebook-oldala

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által kapott négy díjból hármat Az igazság gyertyái című produkcióért nyert el. A Sebestyén Aba által rendezett előadás a legjobb kőszínházi előadás lett, Székely Csaba, a dráma írója pedig megkapta a legjobb új magyar színpadi szöveg díját, B. Fülöp Erzsébet pedig a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

A díj történelmében először fordult elő, hogy hármas holtverseny alakult ki egy kategóriában, a legjobb női epizódszereplőnek járó elismerést ugyanis megosztva vihette haza Zsigmond Emőke és Mentes Júlia mellett Berekméri Katalin, aki a Tompa Miklós Társulat Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásában nyújtott kimagasló teljesítményt.

Csónak, avagy előttünk az özönvíz/ Forrás: Tompa Miklós Társulat Facsebook-oldala

Az Örkény Színház és a Katona József Színház is három kategóriában nyert.  A Radnóti Színház és a Stúdió K alkotói két-két kategóriában bizonyultak a legjobbnak. Egy díj került Budaörsre, a legjobb színházi zenéért pedig egy koprodukciós előadást díjaztak: a Benoit Produkció és a Szentendrei Teátrum Üvöltő szelek című darabját, amelynek zeneszerzője Kákonyi Árpád volt.

Néhány díjazott nevét már korábban nyilvánosságra hozták. A Színházi Kritikusok Céhe életműdíjjal ismerte el Hernyák György vajdasági rendezőt. Az évadokon átívelő, progresszív, társadalmi értelemben is jelentős munkát végző társulatok vagy személyek, illetve ilyen előadások számára adható Jövő díjat a Stereo Akt kapta. A szervezet különdíjjal ismerte el a Thealter fesztivált.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?