Brecht-drámát mutatnak be a nagyváradi Szigligeti Színházban

Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! című darabját rendezi stúdiószínpadra Balogh Attila. A Szigligeti Társulat színművésze többször is bizonyított már rendezőként, legutóbbi munkáját, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékát 2022 tavaszán mutatták be, és mai napig nagy sikerrel játsszák.

Az Állítsátok meg Arturo Uit! csütörtöki első olvasópróbáján a rendező elmondta: a szöveg nem titkoltan Adolf Hitler felemelkedésének allegóriája, a chicagói „zöldségtröszt” fiktív történetébe bújtatva. A törtető Arturo Ui magát Hitlert testesíti meg, ugyanakkor a főbb szereplők mindegyike azonosítható valamelyik történelmi alakkal.

Balogh Attila és Bertolt Brecht

Balogh Attila a próbán ismertette a színészekkel a darab értelmezésének legfontosabb támpontjait, majd a próbán részt vevők belehallgattak a készülő zenék némelyikébe, amelyeket Trabalka Cecília szerez, illetve belepillanthattak Golicza Előd díszletterveibe is. A rendező hangsúlyozta: a „történelmi gengszterdráma” néhány komoly jelenet kivételével erősen ironikus hangvételű lesz, a jelmezek a film noir műfaját, a zenék pedig a hip-hop és a rap világát idézik majd meg. Elhangzott: az alkotók törekszenek majd arra, hogy a – főleg eleinte – igencsak szövevényes történet érthető és követhető legyen.

A bemutatóra márciusban kerül majd sor a Transilvania Színpadon. Az előadásban a Szigligeti Társulat színészei mellett a Nagyvárad Táncegyüttes több művésze is részt vesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?