Évet értékelt a nagyváradi Szigligeti Színház

Nagy sikerű előadások, fiatal művészek és koprodukciók jellemezték a nagyváradi Szigligeti Színház idei évét. A társulatok képviselői csütörtök délelőtt évértékelő sajtótájékoztató keretén belül számoltak be a 2023-as év legnagyobb eredményeiről.

Jócskán meghaladta a 2023-as évre vállalt bevételösszeget a nagyváradi Szigligeti Színház – jelentette be évértékelő sajtótájékoztatóján az intézmény menedzsere, Czvikker Katalin. Mint elhangzott, a Bihar Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó magyar színház a most véget érő esztendőre 970 ezer lejnyi bevételt becsült, vagyis ennyit vállalt a fenntartó megyei önkormányzattal szemben. Ehhez képest azonban a valós évi bevétel 1 600 000 lejre rúg, ami a vállalt összeg 165 százaléka. 2023-ban összesen 57 700 néző látta a teátrum előadásait, és 3650-en vásároltak színházbérletet ami 18 százalékkal haladja meg a tavalyi évben eladott bérletek számát – részletezte Czvikker Katalin. Hozzátette: a színház társulatai idén összesen 362 előadást játszottak, ebből 249-et Váradon, 85-öt Románia területén, 28-at pedig Magyarországon.

Fotó: Szigligeti Színház

Idén látványosan megnőtt az eladott diákbérletek száma is, illetve új vidéki bérleteket is hirdetett a színház: 3–4 előadást kínálnak a társulatok a székelyhídi, zilahi, nagykárolyi és nagyszalontai nézők számára.

Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője elmondta: rendkívül mozgalmas, dolgos évet zár a társulat, hiszen nemcsak a bemutatók, hanem a kiszállások száma is nagy volt 2023-ban. Tavasszal sikerült a román színházzal közösen használatba venni az egykori Transilvania mozi színházi stúdióvá alakított terét, amelyben a trupp korábbi előadásai is új helyet találtak, illetve március végén egy új, kifejezetten ide készült produkció, az Én, a féreg – Kafka-kabaré is itt került bemutatásra. Az új évad elején két fiatal színész is csatlakozott a Szigligeti Társulathoz: Ilyés Klaudiát és Nagy László Zsoltot először A padlásban láthatta a közönség, most pedig a Csárdáskirálynő egyik szereposztásában játszanak majd.

A padlás/Fotó: Szigligeti Színház

Nagy szakmai érdeklődés övezte idén a Gianina Cărbunariu által írt és rendezett Magyarosaurus Dacus című előadást, amely egyebek közt az Országos Színházi Fesztiválra (FNT) is meghívást kapott. Novák Eszter hangsúlyozta: ebben az évben a klasszikusabb, zenés előadások rajongóinak kedvezett leginkább a színház – mind az előző évad végén bemutatott Csinibaba, mind az új évad első produkciója, A padlás hatalmas siker volt, folyamatosan telt házzal játszotta a társulat. Hasonló érdeklődés övezi a Szilveszterkori bemutatót, a Csárdáskirálynőt is.

Kerekes Dalma táncművész a Nagyvárad Táncegyüttes képviseletében számolt be az idei év eredményeiről. Elmondta: az NTE-hez is két fiatal táncos, Fodor Virág és Nagy Csomor Márton csatlakozott az új évadtól – őket a VANmeSE című előadásban láthatta is már a közönség. A Foltin Jolán által rendezett, fiataloknak szóló táncszínházi produkciót idén felújították, és már közel 100 előadást megért. Nagy siker volt a táncegyüttes számára idén, hogy A Schmürz című fizikai színházi előadás a Nagybányai ATELIER Nemzetközi Előadóművészeti Fesztivál nagydíját érdemelte ki. Kerekes Dalma beszélt az együttes népzenéről, néptáncról és néphagyományokról szóló ismeretterjesztő előadássorozatáról is, amelyet idén 1300 diák látott. Az együttes a saját produkciók mellett számos alkalommal együttműködött a színház másik két társulatával: a Szigligetivel a Figaro házasságát, a Csinibabát és most a Csárdáskirálynőt hozták létre együtt, a Lilliput Társulattal pedig a Tüskevárat alkották meg koprodukcióban.

Csárdáskirálynő/Fotó: Szigligeti Színház

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti igazgatója az iskolaigazgatóknak és a tanároknak köszönte meg azt, hogy a Petőfi-bicentenáriumra készült petőfisándor@arany.hu című interaktív osztálytermi előadást már 60 alkalommal játszhatták a város és a környék általános iskolásainak. Szintén interaktív, de kisebbeknek szól a Verselő verserdő, amelyet a költészet napján mutattak be. A Lilliput évada a Tüskevár című musicallel kezdődött, amelyet nagy sikerrel játszottak szabadtéren és nagyszínpadon egyaránt, majd következett a Ludas Matyi, legutóbb pedig a Rumininek tapsolhatott a gyerekközönség. A művészeti igazgató kiemelte az októberben zajlott 6. Fux Fesztivál sikerét, illetve a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel és az Ort-Iki Báb- és Utcaszínházzal folytatott együttműködést, amelynek keretében húsvétkor és adventkor is térszínházi előadásokat mutathattak be. Karácsony napján ugyanakkor a társulat több művésze várta a Telefonos Szeretetszolgálathoz befutó hívásokat – meséket, verseket olvastak fel a betelefonálóknak.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Lilliput Társulat két művésze, Lélek Sándor Tibor és Németi Emese, illetve a Szigligeti két színművésze, Hunyadi István és Szotyori József is. A Lilliput bábművészei a 9–13 éveseket foglalkoztató Szigligeti Tanoda sikeréről számoltak be. Hunyadi István felidézte, hogy az általa rendezett Bányavirág nemrég elérkezett a 60. előadáshoz, és a trilógia második része, a Bányavakság is januárban eléri a 34. alkalmat. A tervek szerint, ha a két produkció összeadott előadásszáma eléri a 100-at, a mindkettőben megjelenő Féleszű Sánta Feri (Kocsis Gyula) is jubilál majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?