Szilveszter a színházakban – Különleges előadásokkal búcsúztatják az évet

Idén is különleges előadásokkal készülnek az erdélyi magyar színházi társulatok, hogy méltóképpen búcsúztathassák az óévet, és köszönthessék az újat. A már-már hagyományosnak mondható szilveszteri darabok mellett számos újdonság is felkerült a teátrumok repertoárjára.

Már hagyomány, hogy az erdélyi magyar színházak különleges előadásokkal örvendeztetik meg közönségüket az év utolsó napjaiban. Ez idén sem lesz másként. Mutatjuk, mi várható szilveszterkor a színpadokon.

Miniévaddal búcsúztatja az óévet a Csíki Játékszín

Az év utolsó napjaiak mindegyikén várja közönségét a Csíki Játékszín. A miniévadot a közönségkedvenc Hegedűs a háztetőn nyitja majd december 27-én, amely a musical műfajának egyik csúcspontja, ősbemutatója óta állandóan jelen van a világ színpadain. A nagysikerű darab története egy kis ukrán faluban, Anatevkában játszódik az 1900-as évek elején egy kiélezett történelmi helyzetben, jellegzetes figurákkal. Chagall, a világhírű orosz-zsidó származású festőművész álmodta meg a szakállas, muzsikáló hegedűs figuráját, aki egy kis falu házainak tetején egyensúlyozva húzza el egy közösség örömeit, álmait, szenvedéseit, küzdelmeit és esendőségeit.

A társulat a legkisebbekről sem feledkezik meg. December 28-án visszatér a Gubanc látványos, szerethető bábokkal és fülbemászó dalokkal. Egyszerre elbűvölő előadás és remek beszélgetési alap bármely korosztály számára az ítélkezésről, a címkéktől való megszabadulás nehézségeiről, a szavak mindkét irányba ható gyógyító, mágikus erejéről. No, meg az önértékelés, önbecsülés, önbizalom és önszeretet, a saját magunkra irányuló odafigyelés fontosságáról.

Szintén december 28-án az idei évadban bemutatott, hatalmas sikernek örvendő Amadeus is színpadra kerül, december 29-én pedig egy időtálló remekművet, a A Makropolus ügy című darabot tekintheti meg a közönség.

Az év végi zenés bemutatóknak évtizedes hagyománya van a Csíki Játékszínnél. December 30-án Bertolt Brecht Koldusoperája less látható, amely a zenés színház műfajának egyik legmeghatározóbb darabja, tele jobbnál jobb dalokkal és merész koreográfiával. Egy viktoriánus Peaky Blinder, rablóromantikával, szerelemmel, árulással, koldusmaffiával, sok humorral és még több szenvedéllyel, de közben véresen komolyan beszél a hatalom, a korrupció és egy pénzcentrikus társadalom problémáiról, ahol minden eladó és mindennek pénzben meghatározható ára van. Egyszóval olyan mű, ami nemcsak kiállta az idő próbáját, de ma talán még aktuálisabb, mint valaha.

Zsákbamacska Székelyudvarhelyen

December 31-én a Zsákbamacska című előadással búcsúztatja az évet Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor Színház és az Udvartér Színház. A két teátrum közös produkciójában őrületes szerelmi viszonyok kavarognak majd a színpadon, senki sem tudja, ki kit szeret, ki kinek udvarol, mindenkinek tetszik valaki, de a szereplők folyamatosan félreértésekbe bonyolódnak. Pedig az egész egy békés ebéddel kezdődött.

A Chicago című musical Sepsiszentgyörgyön

John Kander – Fred Ebb – Bob Fosse Chicago című közismert musicaljét mutatja be szilveszter estéjén a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata az Újvidékről érkezett Puskás Zoltán rendező irányításával. Az előadás, melyben a társulat húsz színésze kapott szerepet, örök érvényű problémákat, időtlen kérdéseket feszeget, némi iróniával közelítve a musical műfajára jellemző show jelleghez.

Fotó: Tamási Áron Színház Facebook-oldala

Illatszertár Marosvásárhelyen

December 30-án mutatja be legújabb elődását a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A 2023-as évet egy igazi karácsonyi sikerprodukcióval, az egyik legnépszerűbb darabbal, az Illatszertár című romantikus komédiával zárja a színház. A magyarországi pályafutása után Amerikában sikert sikerre halmozó László Miklós 1937-ben írott, bűbájosan komikus szerelmi történetét világszerte ismert filmfeldolgozások, színházi előadások őrzik.

Fotó: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Hegedűs a háztetőn a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Az év utolsó napján, december 31-én este egy klasszikus, megunhatatlan darabbal kedveskedik közönségének a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A Hegedűs a háztetőn tökéletes zárása lehet az évnek, hiszen a nagysikerű, humoros musical, mely egy zsidó család külső kényszerek és belső vágyak által irányított életét mutatja be egy viharos történelmi időben, képet fest a változó világokról és a mindenkori értékrendről, arról, hogy mit jelent emberség, család, hit, közösség és összetartás.

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldala

Szilveszteri kabaré a Kolozsvári Magyar Operában

A Kivilágos virradatig című szilveszteri kabaréelőadásra vár minden érdeklődőt a Kolozsvári Magyar Opera december 30-án. A darab díszmeghívottja nem más, mint Mahó Andrea Jászai Mari-, EMeRTon- és Artisjus-díjas színművésznő, énekesnő, szinkronszínésznő. A darab január folyamán még három alkalommal lesz megtekinthető az opera színpadán.

Csárdáskirálynő a nagyváradi Szigligeti Színházban

Az év utolsó napján mutatja be legújabb darabját a nagyváradi Szigligeti Színház. Az ünnepi előadás nem más lesz, mint a szintén klasszikus magyar operett, Kálmán Imre Csárdáskirálynője. December 31-én egy fülbemászó dallamokkal, különleges ruhakölteményekkel, énekkarral és tánckarral színesített előadáson búcsúzhatnak a nézők az óévtől.

My Fair Lady Szatmárnémetiben

Az év utolsó két napján a híres My Fair Lady című előadás lesz látható a Szatmárnémeti Északi Színházban, a Harag György Társulat előadásában. Frederick Loewe és Alan Jay Lenrner méltán népszerű musicaljét Andrei Șerban állította színpadra, a darab pedig teltház előtt aratott hatalmas sikert idén Bukarestben is.

Fotó: Harag György Társulat facebook-oldala

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?