Erdélyi kiadók munkái is Szép Magyar Könyv-díjat kaptak

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2022-ben is meghirdette a legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára a Szép Magyar Könyv 2021-díjakért folyó versenyt.

A díjak odaítéléséről idén az MKKE elnöksége által felkért öttagú szakmai zsűri döntött. A zsűri tagjai dr. Révész Emese elnök, Babucs Éva, Balla Dóra, Vargha Balázs és Wunderlich Péter voltak – írja a konyvesmagazin.hu.

A Szép Magyar Könyv-díjat a MKKE adományozza a könyves alkotóközösségeknek és szakembereknek, de az elmúlt évtizedekben a közjogi méltóságok és magánszemélyek különdíjak felajánlásával csatlakoztak a kezdeményezéshez. A versenyen 57 kiadó vett részt, összesen 116 kötettel jelentkeztek a kiadók. A NKKE közleménye szerint a benevezett könyvek kínálata nagyon színes volt, ezért a zsűri a művészeti és ismeretterjesztő kategóriát különválasztva hirdetett nyertes köteteket.ű

A Művészeti könyvek kategóriában a győztes a Bookart Kiadó és az Iskola Alapítvány Kiadó gondozásában megjelent Tíz év című album, amely Részegh Botond csíkszeredai képzőművész 2010 és 2020 közötti alkotói korszakából mutat be válogatást. A kétnyelvű, angol-magyar kötetben végig követhetők azok a változások, amik az alkotó életében végbementek ez alatt az időszak alatt. Az alkotások szerepelnek előtérben, de emellett Barabási Albert-László, Petrányi Zsolt és Dan Lazea szövegei is olvashatók a kötetben.

A Szépirodalom kategóriában a győztes Dávid István Isten szótagolva című könyve, amely a kolozsvári Koinónia Kiadónál jelent meg.

Az Ismeretterjesztő könyvek kategóriában a kolozsvári Iskola Alapítvány által kiadott Elmúlt Jelen – A romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig című gyűjtemény, melynek a szerkesztője a májusban tragikus gyilkosság áldozatává vált Molnár Beáta egyetemi előadótanár. A könyvet tavaly mutatták be a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, és az azonos című projekt és vándorkiállítás anyagából született. A könyv a rendszerváltást mutatja be a romániai magyarok szemszögéből.

A díjazottak teljes listája ide kattintva érhető el.

A verseny győzteseinek ünnepélyes díjátadóját június 9-én, az Ünnepi Könyvhét megnyitóünnepségén tartják meg a budapesti Vörösmarty téri színpadon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?