Először szerveztek művészeti alkotótábort a torockói Duna-Házban

Neves hazai és külföldi alkotók vettek részt július 5. és 12. között abban a Kilátások című, első ízben megszervezett nemzetközi alkotótáborban és szimpóziumon, amelyet hagyományteremtő szándékkal indítottak útjára a szervezők. A Kilátások című alkotótábor anyaga augusztus 18-ig tekinthető meg a Duna-Házban, kedd kivételével a hét minden napján, 16. és 19 óra között, a belépés ingyenes.

„Régóta vár megvalósításra az ötlet, hogy művésztábort szervezzünk a szépséges Torockón, csak eddig nem volt bátorságunk belevágni. Közben a Torockószentgyörgyön élő Székely Balázs Ilona kerámiaművész fejében is megfogant hasonló ötlet és bátorított minket, így jött össze végül ez a tábor” – nyilatkozta a Maszolnak Koncz-Münich Judith kolozsvári festőművész, aki férjével, Koncz-Münich András keramikus-fotóművész rajztanárral végül sikerre vitték a tervet.Koncz-Münich Judit figyelemfelkeltő alkotásai Torockó jövőjéről | A szerző fotójaA tábor résztvevői az ismerős művésztársak köréből gyűltek össze, akikkel több más táborban alkottak már együtt. Mindannyian vállalták az önköltséget, hiszen a tábor kiváló alkalmat biztosított arra, hogy egymást bátorítsák, inspirálják, ráadásul a gyönyörűséges Torockó is magától értetődően vonzotta őket. Érkeztek művészek Angliából, Franciaországból, Magyarországról, Svájcból, Romániából pedig legtöbben kolozsváriak voltak, de jöttek Aradról, Zilahról és Vajdahunyadról is.

„Megerősítést kapunk egymástól, hiszen ugyanúgy gondolkodunk, ugyanazon értékeket követjük, miközben mindenkinek megvan a saját technikája és stílusa” – vallotta Koncz-Münich Judith.

Az alkotási folyamatok két helyszínen zajlottak: a torockói Duna-Házban a festők, grafikusok vertek tábort, a keramikusok pedig Székely Balázs Ilona torockószentgyörgyi portáját vették birtokba.Székely Balázs Ilona a kertjében kialakított szoborparkban | A szerző fotójaUtóbbi helyszínen égetőkemence állt rendelkezésükre, a fa- és kőszobrokkal teli, úgynevezett Balázs Art Garden, illetve a házban található műgyűjtemény pedig mind-mind ihletekben gazdag környezetet biztosított, sőt a svájci Urs Zumbühl jóvoltából, aki egy speciális kályhával lepte meg őket, a rakuzást is gyakorolhatták. Az ősi japán technika lényege, hogy a kerámiatárgyakat nem hagyják kihűlni a kályhában, hanem az égetés után egy vasfogóval azonnal, mintegy 1000 Celsius-fokon kiveszik őket, fűrészporba vagy föld-homok keverékbe helyezik őket, majd ledörzsölik. A termékek színe és mintázata a használt vegyi anyagok, az utólagos tisztogatások és a véletlen műve is egyben, ezért egy nagyon izgalmas alkotói munkáról van szó.

Az egyhetes tábor ugyanakkor gazdag kulturális programot biztosított a résztvevőknek, egyes programpontokra a nagyközönséget is meghívták.Fotó: Duna-Ház Facebook oldalaAz első nap a művészek körbesétáltak a faluban, megismerték Torockó műemlék épületeit, berendezték műtermeiket.

Kedd délelőtt egyesek számára már el is kezdődött az alkotómunka, mások dokumentációs kirándulást tettek a torockószentgyörgyi Balázs Janó szoborparkba, illetve Székely Balázs Ilona műtermébe, valamint ellátogattak Brassai Sámuel szülőházához és a torockószentgyörgyi várhoz. Délután látogatást tettek a Torockói Néprajzi Múzeumba, ahol felfedezték, hogy néhány régi, a vas megmunkálásához használatos eszközt a kerámiázásban is kiválóan használhatnak. Este került sor a tábor hivatalos megnyitójára és megtörtént a meghívott művészek bemutatása. Ezt követően Murádin Lovász Noémi kolozsvári képzőművész, rajztanár bemutatta Murádin B. Katalin és Murádin Jenő A Székelykő alatt: Torockó és környéke a képzőművészetben című, 2012-ben megjelent kötetét, az első olyan kiadványt, amelyik a teljesség igényével szedte csokorba mindazokat a képzőművészeti alkotásokat, amelyeket Torockó és Torockószentgyörgy ihletett.

Szerdán a művészek dokumentációs kirándulást tehettek a híres torockói bányákhoz vezető tanösvényen, este pedig Magyar József festőművész, Gally A. Katalin festőművész, Siska-Szabó Hajnalka festőművész bemutatkozó estjére került sor.

Fotó: Duna-Ház Facebook oldala

A csütörtök délelőtti program igazi kihívást tartogatott, hiszen a Székelykő megmászására provokálták a résztvevőket, amit nem csak a húszéves egyetemi hallgatók, hanem a hetvenes-nyolcvanas éveikben járók is teljesítettek. Este ezúttal Nagy Annamária üvegművész, Balázs Székely Ilona keramikus (filmvetítés), Forró Ágnes keramikus és grafikus, Koncz-Münich András keramikus és Koncz- Münich Judith festőművész mutatkoztak be a Duna-Házban.

Az utolsó három nap is bőven kínált különlegességeket. Pénteken kirándulást szerveztek a Hosszú-kőre, délután pedig széki néptáncokat tanulhattak

Sallai Emesével, a Zurboló Táncegyüttes tagjával, aki egyben annak a Tóbiás Háznak a vezetője, ahol a művészek megszálltak. Szombaton, az alkotómunka mellett már a kiállításra készülődtek, vasárnap délelőtt pedig unitárius istentiszteleten vettek részt a torockói templomban. A tábor ideje alatt készült munkákat a vasárnap 18 órától szervezett kiállításmegnyitón tekinthette meg a közönség a Duna-Házban. Ugyanekkor került sor a különleges élményt nyújtó Strausz Imre István marosvásárhelyi zongoraművész, tanár teltházas koncertjére is.

A kiállított anyagról Koncz-Münich Judith a Maszolnak elmondta: „Torockón olyan erős a vizualitás, hogy nem lehet teljesen kihagyni a hagyományos ábrázolásmódot. Van, akit a látvány nagyon megigéz, van aki befele fordul és az érzéseit próbálja absztraktabb módon ábrázolni, illetve a szimbolizmus gazdag eszköztárát kihasználni. Mindenképp gyönyörű, értékes munkák születtek, nagy gratuláció jár mindenkinek” – summázta a főszervező.

A Kilátások című alkotótábor anyaga augusztus 18-ig tekinthető meg a Duna-Házban, kedd kivételével a hét minden napján, 16. és 19 óra között, a belépés ingyenes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?