Elhunyt Tóth Tamás színművész, a marosvásárhelyi Állami Színház egykori igazgatója

86. életévében, Budapesten vasárnap elhunyt Tóth Tamás színművész, a marosvásárhelyi Állami Színház egykori igazgatója, közölte Facebook-oldalán a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.

Tóth Tamás 1936. február 26-án született Kolozsváron. A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett 1958-ban, ekkor csatlakozott a marosvásárhelyi Székely Színház „aranycsapatához”, amelynek egyik vezető színésze lett. 1969-1970. között az Állami Színház igazgatója volt.

Sokrétű játékra alkalmas alkotó volt, drámában, tragédiában, vígjátékban, zenés darabban egyaránt nagyszerűen teljesített. Emlékezetes alakításai között tartják számon Pjotrja szerepét a Sötétség hatalmából, Döbrögit, Petur bánt, Bolyai Antalt, az Igazgatót a Légy jó mindhaláligból, a Domingo atyát a Don Carlosból, Préda Mátét az Énekes madárból, Peachumot a Koldusoperából, írja közleményében a marosvásárhelyi színház.

„Mondják, hogy amikor megkap egy szerepet, rögtön elindul kajtatni a színházban. A kelléktárat kutatja: milyen jellemző tárgyakat dughatna a zsebébe, milyen szemüveget, szipkát, gyűrűt, egyéb apróságot találhatna, amellyel találóan jellemezhetné a figurát. Ugyanilyen aprólékos gonddal foglalkozik a ruhával, a frizurával, az arcfestéssel, a gesztussal, a hanghordozással. (...) Többféle bicegést tud produkálni, tud kövér embert játszani, öreget, rekedtet, pattogó beszédű katonatisztet, erőtlenül selypegőt, fölényesen társalgót” – írta Kovács Levente rendező a Hét 1982-es évkönyvében.

Nászta Katalinnak adott 1983-as interjújában a színész feladatáról így vallott: „Hogy nevelje a közönséget. Ez alatt nem csak azt értem, hogy olyan tartalmú darabok legyenek, amelyek egyúttal a színésznek is fejlődést jelentsenek, hanem a néző ízlésének a fejlesztéséhez is hozzájáruljanak. A fő cél, hogy nevelve szórakoztasson, s minél több közönséget is vonzzon. Ez a rengeteg „izmus”, ami beütött a színházi életbe, ezek mögött is ott kell legyen az igaz, őszinte színjátszás. (...) A színháznak az is a célja kellene legyen, (...) hogy ne csak a közönség eszére, hanem az érzelmekre is hasson.”

Tóth Tamást Szentgyörgyi István-díjjal és Bánffy Miklós-vándordíjjjal tüntették ki, írja a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közleménye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?