Az év jelmeztervezője: Budapesten díjazták a sepsiszentgyörgyi Giliga Ilkát

Az év díszlettervezője díjat Fekete Annának, Az év jelmeztervezője díjat pedig Giliga Ilkának ítélték oda a Látványtér 2022 címmel a FUGA – Budapesti Építészeti Központban megrendezett kiállításon.

A Látványtér 2022-t, az év díszlet- és jelmeztervezője országos, évenkénti szakmai kiállítás díjátadóját – amelyen az előző évi díjazottak is átvehetik elismeréseiket – a járványhelyzet miatt a tervek szerint az idén áprilisban, szabadtéren rendezik meg – közölték a szervezők.

Mint kiemelik, a tárlaton a legjelesebb díszlet- és jelmeztervezői mutatják be a közönségnek az elmúlt színházi évad általuk legjelentősebbnek ítélt egy-egy alkotását. Bemutatkoznak első alkotásaikkal a pályakezdő fiatalok, ez a megismerési lehetőség segítséget ad pályájuk sikeres folytatásához.

A díjakat szakmai szavazás alapján ítélték oda, maguk a kiállító tervezők döntötték el, hogy melyik alkotást tartották a tárlaton szereplő munkák közül a legjobbnak.

Fekete Anna a budapesti Stúdió K Nero című előadásának díszletért kapta az elismerést. A darab szövegkönyvét Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regénye alapján Garai Judit írta, a produkció rendezője Hegymegi Máté.

Giliga Ilka a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Jógyerekek képeskönyve című produkciójának jelmezterveiért kapta a díjat. Phelim Mcdermott és Julian Crouch darabját a The Tiger Lillies zenéjével és dalszövegeivel, Parti Nagy Lajos átiratában, szintén Hegymegi Máté rendezésében mutatták be.Giliga Ilka a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Jógyerekek képeskönyve című produkciójának jelmezterveiért kapta a díjat

Balla Ildikó, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a kiállítás keretében 2010 óta ítélik oda az év jelmez- és díszlettervezője díjakat. Maga a díj jelképes, a szakma elismerésén van a hangsúly.

Kiemelte: az idén egy újabb díjat alapítottak. A bábszínházi alkotók munkáját elismerő díjat elsőként Hoffer Károly színész-rendezőnek, báb- és látványtervezőnek ítélték oda a Budapest Bábszínház Frankenstein című produkciójáért. Nick Dear Mary Shelley regényéből készült színpadi átdolgozását Keresztes Tamás rendezésében mutatták be.

Balla Ildikó elmondta: a tavaly megrendezett Látványtér 2021 című kiállítás közönségdíját díszlettervezőként Cziegler Balázs kapta meg a Budapesti Operettszínház Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő című előadásáért. Jelmeztervezőként Bujdosó Nóra nyerte el a közönségdíjat az RTL Klub Koós György rendezésében készült Álarcos énekes című produkciójáért.

A kiállítás online megnyitója és Németh Gábor író tárlatvezetése a FUGA YouTube-csatornáján, a kiállítás anyaga a MALÁT honlapján, a stagedesign.hu oldalon érhető el.

A közönségdíjra a szervezők az idén is egész évben várják a szavazatokat a MALÁT honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?