Leállhat a kolozsvári magyar színház a magas gázszámla miatt

Veszélyben van a Kolozsvári Állami Magyar Színház tevékenysége a rendkívül magas gázár miatt, jelentette ki Tompa Gábor igazgató. Az intézmény fenntartójához, a kulturális minisztériumhoz fordult segítségért.

Mint írtuk, Tompa Gábor az Utas és holdvilág című előadás sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a 260 ezer lejes gázszámla felemészti a színház produkciós költségeit.

Az igazgató az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a szolgáltató megnyolcszorozta a gáz árát januártól, MWh-ként 850 lejre emelte, amit végül 720 lejre sikerült lealkudni, ami körülbelül hétszerese a 2020-as árnak, a szerződést viszont egyelőre csak egy hónapra kötötték meg. A színház egyhavi gázszámlája ezzel az árral várhatóan 260 ezer lej lesz.

Tompa Gábor szerint amennyiben ehhez hozzáadják az 50 ezer lejes villanyszámlát, akkor a javakra és szolgáltatásokra előirányzott teljes költségvetés kimerül, így lehetetlenné válik a produkciók finanszírozása. Mint mondta, bizonyos intézménykategóriák esetében az energiaárak plafonálásáról vagy a költségek egy részének átvállalásáról döntöttek, de a kulturális intézmények nem tartoznak ezek közé.

Az intézményvezető jelezte, segítséget kértek a kulturális minisztériumtól, és reménykednek a támogatásban.

(Címlapfotó: a KÁMSZ Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTKapcsolódók

Kimaradt?