Egy szervezett káosz a Szféra kortárs művészeti fesztivál

10. alkalommal szervezi meg a Vox Novum Egyesület a Szféra kortárs művészeti teret Marosvásárhelyen, szeptember 6-8. között a régi Predeal vendéglő helyszínén, ahol idén is színes programokkal, irodalommal, koncertekkel, filmvetítéssel, kiállításokkal, a legújabb kortárs művészeti trendekkel várják az érdeklődőket.

A rendezvényt beharangozó sajtóértekezleten Fülöp Timea, a Vox Novum Egyesület elnöke elmondta, amikor 2014-ben először megszervezték a Szférát, álmodni nem mertek volna arról, hogy erre egy évtized múltával is lesz igény. Közölte, akkor még nem volt a városban alternatív, kortárs rendezvény, azóta épült köré egy közösség és egy célközönség. A szervezőcsapat megmaradt, sőt kibővült.   

Emlékeztetett, a rendezvény nem csak kínálatában alternatív, de a helyszínválasztásban is, ugyanis a város épített örökségére akarják felhívni a figyelmet úgy, hogy romos épületekben szervezik az eseményeket. Volt év, amikor a ma már felújított Aranykakas vendéglő romos parkolójában, volt amikor a városközpontban található romos iskolaépületben - ma az is felújítás alatt áll, ott húzták fel a református iskola elemi osztályainak helyt adó épületet -, néhány éve az egykori Predeal vendéglő, mára már nagyon romos udvarán és épületében szervezik meg a Szférát. Fülöp Timea hozzátette, ez az utolsó év, hogy ez az ingatlan szolgál a rendezvény helyszínéül, jövőre újat kell keressenek. 

A szerző felvétele

Tamási Erika főszervező elmondta, a képzőművészeti programok közül idén előkelő helyet foglal el az Élesdi Művésztelep alkotóinak kiállítása, amelyet péntektől-vasárnapig lehet megtekinteni a Szférán, s amelynek megnyitójára pénteken 19 órától kerül sor. 

Az irodalmi programok megszervezésében a Látó szépirodalmi folyóirat sietett a szervezők segítségére és olyan ismert írókat, költőket hívtak meg a Szférára, mint Ozsváth Zsuzsa, Markó Béla, Nagy Attila vagy Varga László Edgár. Szombaton Vonnák Diána íróval, műfordítóval, kulturális antropológussal beszélget Codău Annamária, majd Alina Nelega írót, rendezőt, színikritikust kérdezi Valentin Covaciu.

Az összművészeti esemény programjában a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem film-média szakos hallgatói által készített kisjátékfilm, dokumentumfilm és videóklip is szerepel. Szombaton délután mutatják be a Miért írnak ezek a falakra? (De ce scriu ăștia pe pereți?) című graffitiről és a utcai művészetről szóló dokumentumfilmet. 

Vasárnap délután Orbán János művészettörténész vezetésével Városnéző sétára hívják az érdeklődőket.

Jeremiás István, Jónás, kommunikációért felelős szervező kijelentette, a Szféra gyakorlatilag egy “Vándorcirkusz”, még a helyszín kapcsán sem tudnak egy biztos dologra alapozni.

A szerző felvétele

A kulcs az improvizáció. Mint mondta ebben a rendezvényben az is szép, hogy maguk a szervezők nem képzőművészek, nem alkotók így a laikusok kíváncsiságával válogatnak az egyre nagyobb jelentkezőtáborból. Az idén kísérletképpen felkértek egy művészeti kurátort, az irodalmi programokban a Látó segít. 

Fontos, hogy bizonyos mértékig megmaradjon a káosz, az improvizáció - mondta Jónás.  

A Szféra zenei felhozatala idén is változatosra sikeredett, fellépnek a MINDTHEGAP Trio & Flow Strings Quartet, Oncsi, a Frate Gheorghe, a Cancer Culture Collective és a Zsüd.  A rendezvényt a budapesti Hét Hat Club csapata zárja, melynek utcazenészei bejárták Európát, Észak-, Közép- és Dél-Amerikát. Hangzásukhoz színes ritmusokat, stíluselemeket gyűjtöttek össze, hogy visszahozzák modern formában a magyar és kárpát-balkáni népdalokat.

A Szféra fesztiválra a belépés továbbra is ingyenes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?