Hétvégére kortárs művészeti „szféra” lesz a marosvásárhelyi volt Európa Gimnázium udvara

Meghirdette péntektől vasárnapig tartó programját a Szféra, a Vásárhelyi Forgatagot közvetlenül megelőző kortárs művészeti fesztivál. A rendezvény idén is a marosvásárhelyi volt Európa Gimnázium udvarán zajlik, így hívja fel a figyelmet a romosodó épületre.

Vox Novum Egyesület rendezvénye pénteken erdélyi együttesekkel indul: 5-től a Hanta, fél héttől a trip-hop, neo-soul és a jazz válfajait mesterien ötvöző Fragmental lép fel, fél kilenctől pedig az erdélyi zenészek örömzenélésén alapuló Funkylvania projekt (Koszorús Krisztina ötletgazdával itt beszélgettünk) koncertje következik, miközben Horváth Benji, André Feri és Vass Csaba a slam sztereotípiákat szedi ízekre Bajnokok Legalja címmel.

Szombaton már 12-kor nyílik a kortárs művészetek tere: Monika Starowicz plakátkészítő workshopot, Brassai Eszter storytelling irodalmi workshopot vezet, délután 4 órakor az 1989-es forradalom 30 éves évfordulójára Gáspárik Attilával és Makkai Jánossal emlékezhetnek az érdeklődők.

Szombaton Haraszti Ádám soul és a hip-hop elemeket tartalmazó kortárs jazz-zenéjére, Radu Pieloiu szintetizátorokkal és samplerekkel kiegészített dobprodukciójára és a magyarországi Bottah Rankin & Jah Golden Band újragondolt jamaicai reggae-taktusaira lazulhat a közönség.

Vasárnap délelőtt 10 és 13 óra között látogatható a Nagy Zsinagóga és a Zsidó Hitközség Múzeuma, 11-től a kóser ételről, a maceszről és a zsidó esküvői szokásokról tudhatnak meg többet az érdeklődők egy előadás keretében. A nap zenei kínálatában a Tiberius vonósnégyes és az Anima Sound System DJ-szettje is szerepel.

A három napos rendezvényen végig látogatható A lengyel plakátművészet nőábrázolása című kiállítás, valamint Hermann Levente és Csóka Szilárd Zsolt Index, Makkai István és Veress Gábor Hunor Dimenziók, Ilyés Mariann Swivel és Székely Sevan Nők – narkó-erotikus utazás egy férfi agyában című kiállításai.

Szombaton a Szféra és a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében Művészetek utcája nyílik: a Kultúrpalota Art Nouveau kiállítótermében az AWAKE fesztivál installációi tekinthetőek meg, Közigazgatási Palota belső udvarán pedig koncertek lesznek.

A Szféra teljes programja itt, a Művészetek utcája programja itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?