Leengedték a marosvásárhelyi Kultúrpalota 111 éves, kristálygömbökkel díszített főcsillárját (VIDEÓ)

Tisztítják a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagycsillárját. Testközelből láthattuk, amint leengedik a 111 éves, kristálygyöngyökből álló függőlámpát.

A nemrég felújított Kultúrpalota hangversenytermének több különleges eleme is van, a díszitő elemeket, amihez a csillárok is tartoznak, dr Bernády György városépítő polgármester ötletei alapján Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, ők keresték fel a budapesti Kissling Rudolf és fiait, akiket akkoriban sokan csak csillárkirályként emlegettek. Vállalkozásuk művészi kivitelű csillárokat, lámpákat gyártott. Ők álmodták meg a Budavári Palota Szent István-termének csodás csillárjait is.  

A Kultúrpalota a magyaros szecesszió Lechner Ödön által elindított építészeti mozgalom egyik jelentős példája és a szintén magyaros törekvéseket képviselő gödöllői művésztelep összművészeti törekvéseinek csúcspontja. 

Augusztus 22-én, a palota hangversenytermének csillárjait engedték le és tisztították meg, közben egy általános állapotfelmérést is végeznek. A csillárokat egy 111 éves szerkezet mozgatja - mondta el a sajtó képviselőinek Jeremiás István Jónás idegenvezető. A sárgaréz alapra illesztett, kristálygyöngyökből és égőkből álló csillárokat 4-5 évente tisztítják meg, ugyanis már csak a korából adódóan is egy rendkívül törékeny díszítőelem. 

Incze Tünde, a Kultúrpalota osztályvezetője elmondta, a munkálatokat a palota saját személyzete végzi András Tihamér restaurátor felügyelete alatt. Közölte, összesen hat csillárt tisztítanak meg, valamennyit sodronnyal engednek le a mennyezetről. 

András Tihamér szerint a főcsillár állapotát is fontos lenne felmérni, hiszen nincs tudomása arról, hogy ez elhelyezése óta restaurálták volna. A szakember szerint a szerkezet minden eleme vizsgálatra szorul, az elemet mozgató csörlő is 111 éves, azt is restaurálni kellene.  

A csillárok karbantartása egy - két napot vesz igénybe - tette hozzá

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?