Visszanyerte régi fényét a bonyhai Bethlen-kastély

Szombaton adják át a Maros megyei Bonyhán található, felújított Bethlen-kastélyt. Ebben az épületben született a reformátusok ikonikus nőalakja, Árva Bethlen Kata, akinek a tiszteletére a kastélyt az egyházkerület nőszövetsége működteti majd.

Kívül-belül megújult a Maros megyei Bonyhán található Bethlen-kastély. A 16. században épült műemlék az egyetlen kastély, amely az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában van. A birtok örökösödés útján, a Bánffyaktól került a Bethlen család tulajdonába. A kastély építését Bethlen Farkas kezdte el 1545-ben. A 17. század végén Bethlen Elek átalakította, a 18. században pedig barokk stílusú díszítést kapott. A 19. század közepén nyerte el mai alakját, majd ahogy az ehhez hasonló kastélyokat, 1948-ban ezt is államosították, és közintézmények működtek benne.

Fotók: Kiss Gábor

2008-ben Bethlen Fruzsinának sikerült visszaszereznie az épületet. A benne található ingóságokat elszállíttatta, és a kastélyt az Erdélyi Református Egyházkerületnek ajándékozta, ezzel a bonyhai műemlék lett az egyetlen kastély, amely az egyházkerület tulajdonába került.

Magyar állami támogatásokkal és közösségi összefogással sikerült az épületet kívül-belül felújítani. A kastély azért is nagyon fontos az egyházkerületnek, mert itt született Árva Bethlen Kata, a reformátusok ikonikus nőalakja, aki jelentős mértékben támogatta az erdélyi magyar református egyházközösségeket és iskolákat. Az irodalmi munkásságáról és hatalmas könyvtáráról is ismert Bethlen Katát a barokk kor egyik első női írójaként is emlegetik. Az ő tiszteletére a felújított kastélyt az egyházkerület nőszövetsége fogja működtetni, akik állandó kiállítást is berendeznek az épületben, hogy minél több ember megismerhesse a tragikus sorsú, ám erős hitű írónő életét.

Október 28-án, szombaton 12 órától kerül sor a felújított bonyhai Bethlen-kastély átadási ünnepségére, ahol Kató Béla püspök hirdeti majd az igét. Köszöntőt mond az Erdélyi Református Nőszövetség elnöke, Borsos Melinda, továbbá gróf Bethlen Julianna, Nagy János, a Miniszterelnöki kabinetiroda miniszteri irodát vezető államtitkára, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és Jors Alin, Bonyha polgármestere.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?