Jövő héten átadják a felújított marosvásárhelyi Kultúrpalotát

Teljeskörű felújításon esett át a város emblematikus épülete – tatarozták a homlokzatot, a külső nyílászárókat és az épülethez tartozó Megyei Könyvtár udvarának a kerítését.

Javításra szorult az épület tetőszerkezete is, a sérült cserepek, kúpcserepek és csúcsdíszek pótlására a Pécsi Zsolnay Vállalat által gyártott, eredetivel megegyező kerámia elemeket használtak. Restaurálták a homlokzati fém díszítőelemeket és fémfeliratokat, a külső kőelemeket és mozaikokat is. Ugyanakkor nagyszabású felújítási munkálatokat végeztek az épület egyik legszebb helyiségében, a Tükörteremben, emellett helyreállították a belső burkolatokat, a falak, oszlopok és mennyezet eredeti díszítését, felújították a vászonképeket, a lámpákat, lambériát és a parkettát.

Forrás: a Kultúrpalota Facebook-oldala

Javításra szorult koncertterem orgonája is, amelyet 1914-ben építettek a világhírű Rieger testvérek. Ottó és Gusztáv munkáját dicséri, hogy a hangszer ma is működőképes. 4463  sípja és 63 regisztere van, készítésének idején a legnagyobbak és legjobbak közé tartozott. Az évek során olyan híres művészek szólaltatták meg, mint George Enescu, Pablo Cassal vagy Bartók Béla.

A 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretén belül finanszírozott A Kultúrpalota felújítása projekt összértéke 10 918 428,75 lej, amiből 6 076 895,95 lej vissza nem térítendő támogatásból származik.

A hivatalos átadást február 29-én, csütörtökön 19 órakor tartják. A Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia ünnepi hangversenyére kerül sor; a karmester Moritz Gnann (Németország), a szólista az ukrán származású Roman Fediurko (Ausztria) zongoraművész lesz.

„Az avatás nemcsak az építészet és a történelem ünnepe, hanem alkalom arra is, hogy felismerjük a kultúra szerepét egy társadalom fejlődésében. A rehabilitációval a végső cél az volt, hogy ne csak egy fizikai teret keltsünk életre, hanem hidat is építsünk a múlt és a jelen, a hagyomány és az innováció között” – írja a meghívóban a Maros Megyei Múzeum.

A rendezvényre a belépés ingyenes, helyeket a Filharmónia jegypénztárában vagy az Eventbook online platformon lehet foglalni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?