Átadták a felújított válaszúti Bánffy-kastélyt (FOTÓK)

Csütörtökön délután átadták a válaszúti Bánffy-kastélyt, amely visszanyerte régi pompáját a teljes körű külső és belső felújítást követően, amelyet európai uniós és megyei önkormányzati forrásokból finanszírozott a Kolozs Megyei Tanács.

Fotók: Kiss Gábor

A neoklasszikus eklektikus stílusban épült kastély a Bánffy-család nyári rezidenciája volt, a 19. század második felében épült, majd ezt követően báró Bánffy Ádám, majd fia, Albert jelentősen átépítették, a XX. században készültek el a manzárdszobák, valamint  bővítették a kertet és kastélyparkot.

A második világháború után államosították, 2007-ig iskola működött benne. Nagyon örvendetes, hogy a belsőépítészeti együttesből az ebédlő és lépcsőház díszes falburkolatai és mennyezetei nagyon jó állapotban megmaradtak. 

„Történelmi pillanat a mai, valódi mérföldkő a Kolozs megyei magyar épített örökségünk megmentése és újjászületése szempontjából, amelyet a közösség szolgálatába állítunk vissza. Jómagam és az RMDSZ-frakció szívügye volt a válaszúti kastély megmentése és értékesítése, mi kezdeményeztük a kastély átkerülesét megyei tulajdonba és az uniós forrásokból való felújítási folyamatot is kiemelt figyelemmel követtük végig. Kolozs megye és úgy gondolom, egész Erdély egyik építészeti ékkövének megújulása és kulturális központtá alakítása révén újra jelentős szerepet tölthet be a térség turisztikai, gazdasági és kulturális életében, a vidékfejlesztést is szolgálja, hiszen munkahelyeket teremt, a kapcsolódó vállalkozások pedig sokkal nagyobb bevételre tehetnek majd szert” ‒ mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Az épülettegyüttes restaurálásának tervezéséért Guttmann Szabolcs és Tulogdy László építészek, műemlékvédelmi szakemberek feleltek és felügyelték a munkálatokat, nagyon jó volt az együttműködés, a kivitelező cég is nagyszerű munkát végzett.

A kastély belső felszerelése és a bútorzat beszerzése a következő periódusban valósul meg,  a tervek szerint jövő tavasszal beindulhat a kastély kulturális és közösségi központként való működése.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?