Eddig ismeretlen József Attila vers került elő

József Attila kézírásával írt, eddig ismeretlen vers került elő egy négy lapból álló notesztöredéken, írja a Telex.hu. A kéziratot az Antikvarium.hu-n elárverezik, Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész tanulmánya szerint a nyolcsoros vers József Attila első Edit-verse, és a Számvetés című versével mutat kapcsolatot. 

Mivel József Attila hagyatékát már az ötvenes évek óta kutatják, amikor irodalmi kapcsolathálózatának legtöbb tagja még élt, ma már nagyon ritka, hogy újabb kéziratok kerüljenek elő tőle. Legutóbb tizenhét éve bukkantak addig ismeretlen József Attila-versre.

A most felbukkant notesztöredék első lapján szerepel a négysoros vers a dátummal (Bp. 1935. március 8.) és aláírással, a többi három lap üres. A vers címe Edit, a szövege pedig így hangzik: „Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok.”

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész szerint József Attila analitikusához, egyik reménytelen szerelméhez, Gyömrői Edithez írta a verset, amelyet később további Edit-versek követtek, többek között a Nagyon fáj.

(Címlapkép forrása: Antikvarium.hu)

A kéziratot tartalmazó noteszt vélhetően József Attila adta barátjának, Barta Istvánnak. Egy lefoglalási jegyzőkönyv szerint 1945-ben a zsidó származású Bartától elkobozták József Attila 1935-ben kelt Szép remények verses noteszét, ennek része kerülhetett most elő, a többi lap hollétéről azonban eddig semmit sem tudnak az irodalomtörténészek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?