Mircea Eliade kéziratainak megmentéséért tüntetnek Bukarestben

Mircea Eliade vallástörténész, író, filozófus leveleit, képeslapjait és kéziratait árverezte volna el a bukaresti Historic akciós ház,

A kulturális minisztérium szerdán közölte, hogy elővásárlási joga van a dokumentumokra, de nem értesítették az árverésről. Szerdán és csütörtökön a kulturális minisztérium képviselői tárgyaltak az aukciós házzal, hogy közvetlenül megvásárolják Mircea Eliade hagyatékának azt a részét, amelyet Mircea Handoca 2015-ben elhunyt irodalomtörténész őrzött, és amelyből nemrég árverést hirdettek. A tárgyalás kudarcba fulladt, a minisztérium ezért arra kérte az Országos Levéltárat, hogy éljen elővásárlási jogával.

A Historic aukciós ház szakértője, Alin Ciupală történész a News.ro-nak megerősítette, hogy tárgyalások folytak az ügyben, hangsúlyozta, hogy nem irodalmi kéziratokról van szó, és, hogy az aukciós ház jogszerűen járt el, értesítette az árverésről az Országos Levéltárat.

Az árverés leállítására felszólító petíciót 1600-an írták alá. A hírportál úgy tudja, az elmúlt két évben az Artmark aukciós házban Eliade több levelét, könyvét és más dokumentumát árverezték el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?