Ditróban lesz a Srí Lanka-i pékek esete által inspirált R.M.N. film erdélyi bemutatója

Az erdélyi települések közül Gyergyórditróban vetítik le először Cristian Mungiu román rendező legújabb filmjét, az R.M.N.-t, amelyet az idei Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma-díjra jelöltek.

A helyiek június 3-án, pénteken 18 órától a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban ingyenesen tekinthetik meg a filmet, amelynek történetét a 2020 januárjában a településre érkezett Srí Lanka-i vendégmunkások fogadtatása is inspirálta. Az eseményen jelen lesz Cristian Mungiu és Moldován Orsolya színésznő, akik a vetítés után válaszolnak a közönség kérdéseire.

„Az R.M.N. az emberi viselkedés mély mozgatórugóiról mesél az őt meglepő valósággal szemben, a másikkal való viszonyról és arról, hogy miként viszonyulunk ma mindannyian egy nyugtalanító jövőhöz” – írják a filmről. A forgatás 2021 novembere és 2022 januárja között zajlott, többnyire a Fehér megyei Torockón, de más erdélyi városokban is – olvasható a film leírásában.

Cristian Mungiu a ditrói vetítés apropóján üzent a helyieknek is: „Kedves barátaim, mint talán már hallották, készítettem egy filmet R.M.N. címmel, amelyet többek között az Önök községében, 2020 tavaszán történt események ihlettek. Bár ez egy fikciós film, amely nem az Önök közösségében történteket meséli el, hanem ezekből az eseményekből inspirálódik, hogy a mai világ problémáiról beszéljen, úgy gondolom, hogy az R.M.N. erdélyi vetítéseit Ditróban lenne helyénvaló kezdeni, hogy a vetítés után mindannyian elmondhassuk véleményünket, párbeszédet folytathassunk, és tisztázzuk a valós tények és azok filmes tükröződései közötti kapcsolatot”.

A rendező a ditróiaknak szánt üzenetében leszögezi, hogy az R.M.N. nem akar senkit elítélni, nem keres bűnösöket egyik etnikum körében sem, megértésre, párbeszédre, meghallgatásra, egymás megismerésére hív. Megjegyzi továbbá, hogy a filmet olyan csapat készítette, amelyben magyar színészek és szakemberek is vannak – akik a film ditrói bemutatóján is jelen lesznek. „Remélem, hogy jól és nyitott szívvel találkozunk majd a vetítésen, és remélem, hogy mindannyiunknak lesz ereje őszintének lenni, és egymás megismerésére törekedni” – zárta üzenetét a rendező.

A film története arról szól, hogy a téli ünnepek közeledtével Matthias hazatér németországi munkahelyéről erdélyi szülőfalujába, ahol várja őt elidegenedett kisfia (Rudi), magányos édesapja (Otto), és egykori szerelme (Csilla), akire még most is vágyik. Fiát hosszú ideje a feleség (Ana) neveli egyedül, és Matthias szeretne visszakapcsolódni a gyerek életébe, megszabadítani őt a rejtélyes félelmektől, amelyek kínozzák. Amikor a gyárba, ahol Csilla dolgozik, külföldi munkásokat alkalmaznak, a falu nyugalma felbolydul, a felnőttek is félni kezdenek, és a béke vékony hártyáján áttörtnek az addig elnyomott indulatok és konfliktusok.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?