Diákirodalmárok ünnepe Szatmárnémetiben

Péntek délután vette kezdetét a negyedik alkalommal megrendezett Szamos Diákirodalmi Kör Napok Szatmárnémetiben – Dsida Jenőt és Páskándi Gézát is ünneplik.

A borongós időjárásra való tekintettel koszorúzással vette kezdetét a diákiroldami kör napjainak első rendezvénye: a résztvevők Dsida Jenő szobrát koszorúzták meg a szatmárnémeti Tisztviselőtelepen található parkban, megemlékezve a költő születésének 117. évfordulójáról.

A szerző felvételei

A koszorúzást követően aztán a közeli, Szigetlankai Református Templom gyülekezeti termébe vonultak, ahol sor került a köszöntésekre.

Az egybegyűlteket Besenyődi Judit, a kör vezetője köszöntötte, visszaemlékezve a Szamos Diákirodalmi Kör 2021- es alapítására, amikor maszkok mögé kényszerülve gyűltek össze a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont székhelyén azzal a céllal, hogy összekössék a magyar iskolák irodalom iránt érdeklődő és azt művelő diákjait, közös platformot létrehozva fejlődésükre. „Célunk a közös épülés, tudásátadás annak érdekében, hogy a fiatalok jól használják a szavakat, költői és írói vénájukat a megfelelő mederbe tereljük, hogy színvonalas alkotások jöhessenek ki a nyomdából” – mondta.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke beszédében hangsúlyozta: az utak, kórházak és iskolák építése mellett ápolni kell őseink szellemi örökségét is. Megöszönte továbbá a fiataloknak, hogy átvették a Dsida Jenő és Szilágyi Domokos megemlékezések szervezését, és fiatalos energiával töltötték meg ezeket.

Az eseményen dr. Albu Balogh Andrea irodalomtörténész, a partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa mondott beszédet Dsida Jenő emlékére.

„Szatmárra jönni és önökkel ünnepelni megtiszteltetés és kiváltság. Higgyék el, ez a mondat nem kötelező tisztelgés és üres frázis, hanem őszinte megnyilatkozás. Évente látogatunk el kollégáimmal együtt a Partiumi Keresztény Egyetemről az Önök iskoláiba, találkozunk iskolaigazgatókkal, tanárokkal, és természetesen középiskolásokkal. Az ilyen szaknépszerűsítő utak fénypontja Szatmár, ahol mindig csillogó szemekkel és érdeklődő tekintetekkel, az újra rácsodálkozó diákokkal találkozunk. Nem tudom, mi az, ami ebben a városban a szellemi pezsgést fenntartja és élteti. Önök talán ismerik erre a kérdésre a választ. Mindenesetre, ha a magyar kultúra, különösképpen az erdélyi és partiumi irodalmi élet mai állását nézzük, számos jeles személyiséget mondhat magáénak ez a város: a nemrégiben elhunyt Kovács András Ferenc költőt, a prózaíró Láng Zsoltot... és a sort még folytathatnánk. És ez így van akkor is, ha a történelmi múltba tekintünk. Egyúttal azt is kívánom, hogy ez a város kínáljon mindig otthont híres szülötteinek és felfedezésre váró fiataljainak!” – vezette fel a költő méltatását.

A rendezvény részeként Elek György újságíró, a Szamos kulturális havilap főszerkesztője beszélt a kiadott könyvekről, a Szatmári Kalendárium és Szamos Plusz kötetekről, amelyek Szatmárnémeti kulturális és helytörténeti kutatásait tartalmazzák. Bemutatta továbbá az új Szamos Pluszt, amelyben Jókai Mór szatmári látogatásaira fókuszálnak. Továbbá Lakatos-Fleisz Katalin bemutatta Pintea László Felsejlő múlt című prózakötetét, ami a Szamos-könyvek sorozatban jelent meg.

A Szamos Diákirodalmi Napok folytatásában szombat délután Szatmárhegyen tartanak majd megemlékezést Páskándi Géza szülőházánál, illetve szobránál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?