Bitay Enikő mérnök-informatikus az Erdélyi Múzeum-Egyesület új elnöke

Bitay Enikő mérnök-informatikus, akadémikust választotta meg elnökének az Erdélyi Múzeum-Egyesület március 26-i kolozsvári tisztújító közgyűlésén. Az egyesület Teleki-dját Péntek János nyelvészprofesszor kapta.

A Protestáns Teológiai Intézet dísztermében tartott közgyűlés döntése értelmében az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöki tisztségében Keszeg Vilmos néprajkutatót, egyetemi tanárt Bitay Enikő akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Sapientia EMTE professzora váltja, közölte honlapján a szervezet. Bitay Enikő | forrás: az EME Kiadó Facebook-oldala

Bitay Enikő, aki 2006 óta az EME főtitkára, 1960-ban született Kolozsváron, a Kolozsvári Műszaki Egyetemen 1984-ben anyagtudományi, öntészeti szakon szerzett oklevelet, 2003-ban ugyanitt kapta meg PhD-oklevelét műszaki anyagtudományból, 2008-ban pedig számítástechnika és automatizálás szakon szerzett oklevelet. 2000 óta az Erdélyi Múzeum-Egyesület tudományos munkatársa, 2007 óta a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem egyetemi docense, a Magyar Tudományos Akadémia 2016-ban külső taggá választotta.

A közgyűlés alkalmával az Erdélyi Múzeum-Egyesület Teleki József-díjával ismerték el Péntek János kolozsvári nyelvészprofesszor munkásságát, adta hírül a Kolozsvári Rádió. A Teleki József tudományos díjat az EME és a Gróf Mikó Imre Alapítvány ítéli oda, és ötévente adják át.Az EME tisztújító közgyűlése 2022. március 26-án, Kolozsváron | forrás: az EME Facebook-oldala

Péntek János nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár, akadémikus, szakterülete a nyelvtudomány és néprajztudomány; szociolingvisztika, dialektológia, népnyelv és népi kultúra viszonya. 1964-től oktató a kolozsvári egyetem magyar nyelvtudományi tanszékén, alapító tagja (1993), később (1997-től) elnöke az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének, szakmai igazgatója a Szabó T. Attila Nyelvészeti Intézetnek. 2004-től tagja a Magyar Tudományos Akadémiának amelynek Arany János-életműdíját 2007-ben kapta meg, 2007–2014 között alapító elnöke az MTA Kolozsvári Területi Bizottságának. Számos kötete közül a 2021-ben megjelent Kalotaszegi tájszótár a legfrisebb.

A díjazott betegsége miatt nem volt jelen a tisztújító közgyűlésen, méltatását Benő Attila intézetvezető olvasta fel.

A tisztújító közgyűlés napirendjén szerepelt a gróf Mikó Imre-emléklapok, az alapító tagok okleveleinek átadása, emellett díjazták az év könyvének választott EME-kiadványt is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?