EME: felháborító, hogy angol kart létre lehet hozni a MOGYE-n, de magyart nem

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége aggodalommal figyeli a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetet – közölte állásfoglalásában a szervezet.  

Az EME elnöksége nevében Keszeg Vilmos elnök és Bitay Enikő főtitkár úgy fogalmazott: az 1945-ben román királyi rendelettel létrehozott, magyar nyelvű egyemen zajló anyanyelvi orvosképzés tudatos elsorvasztása félelmetesen felgyorsult az utóbbi időben.

„Úgy véljük, hogy az oktatói szabadságot durván sértő intézkedések, mint a vizsgatételek kötelező román–magyar fordítása vagy a könyvészeti anyag erőltetett egységesítése, végérvényesen aláássák az önálló magyar orvosképzés ügyét” – állapították meg az állásfoglalásban. Felháborítónak tartják, hogy „egy magyar nyelvűnek alapított és jelenleg multikulturálisnak minősített egyetemen” angol kart létre lehet hozni, de magyart nem.

Hozzáteszik: „az intézmény létrejöttére, történetére és hivatására való tekintettel elengedhetetlennek tartjuk, hogy egy nemzetközi hírnevű, román származású tudós neve mellett a romániai magyar orvostudományban köztiszteletnek örvendő magyar tudós neve is szerepeljen az egyetem nevében.”

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület ugyanakkor támogatásáról biztosította a magyar oktatókat és diákokat. „Az EME, melynek több mint ezer tagja a rangos marosvásárhelyi egyetemen végzett vagy jelenleg is hallgatója, messzemenően támogatja az oktatók és diákok által megfogalmazott elvárásokat: a magyar oktatás minőségét rontó és önállóságát sértő, bizalmatlanságot sugalló és serkentő intézkedések azonnali leállítását és az önálló oktatási struktúrák létrehozását” – olvasható az állásfoglalásban.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?