Bethlenszentmiklóson tartották a VIII. Tavaszi szél vizet áraszt néptáncfesztivált

Színpompás néptáncfesztivállal folytatódott szombaton a március 15-e tiszteletére megrendezett emlékünnepség-sorozat Fehér megyében. A rendezvényt az RMDSZ megyei és országos képviselői tisztelték meg jelenlétükkel.

A környék magyar néptánccsoportjait felvonultató fesztiválon idén közel 250 táncos és zenész állt ki a színpadra, hogy elkápráztassa a bethlenszentmiklósi kultúrotthon zsúfolásig megtelt közönségét. Az ünnepség rövid ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amelyre a kultúrotthonban került sor, hiszen a falu mindkét temploma, a református és az unitárius, felújítás alatt áll.A bethlenszentmiklósi Tulipán Néptánccsoport | Fotó: Basa Emese

Benedek Róbert-Károly, a Tűri Római Katolikus Egyházközség plébánosa a hit és a hagyományok megtartásának fontosságát emelte ki, hiszen – Márton Áron egyik prédikációjából idézve – „aki nem tudja, merre tart, azt arra vezetik, amerre akarják”. Fehér Attila, a Bethlenszentmiklósi Református Egyházközség lelkipásztora, három bibliai ige felolvasásával hívta fel a figyelmet a nemzettudat, a hazaszeretet és az önfeláldozás értékeire, ezek igazi értelmét újra fel kell fedeznünk mindannyiunknak. Veres Ferenc László, a Bethlenszentmiklósi Unitárius Egyházközség lelkipásztora szerint a márciusi forradalom üzenete egybecseng  Jakab apostol intelmével : „Úgy beszéljetek, és úgy cselekedjetek, mint akiket a szabadság törvénye ítél meg!”

Az istentiszteletet követően a résztvevők átvonultak a tavaly szeptemberben felavatott magyar házhoz. Bodoczi Annamária, a Jövőnk a Szórványban Egyesület elnöke leleplezte azt az emléktáblát, amelynél „ezentúl méltán lehet ünnepelni”, hiszen, mint mondta „nem csak a múltra emlékeztet, hanem a jövőre is utal, azt mutatja, hogy építkezni, gyarapodni akarunk”.  A kétnyelvű emléktábla szövege: „Dicsőség a hősöknek!” Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére állíttatta a Jövőnk a Szórványban Egyesület. 2023.március 18.  Bethlenszentmiklós”.  

A szombati különleges alkalomra a Jövőnk a Szórványban Egyesület egy igényes  kiállítást tárt a látogatók elé Az aradi vértanúk özvegyei címmel, amely a Carola Egyesület gondozásában jött létre. A tárlat a forradalmi hősök feleségeinek állít emléket, azoknak az asszonyoknak, akik a hősök halála után továbbvitték szellemiségüket.

Az ünnepség a kultúrotthonban folytatódott, ahol Ladányi Árpád Csaba, a Fehér megyei RMDSZ elnöke, Mărginean Teodor Florin polgármester, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Bogya Anna államtitkár és Csoma Botond parlamenti képviselő mondtak beszédet.

Az esemény következő mozzanata a vándorzászló átadása volt, amelyet a néptáncfesztivál jövő évi helyszínének képviselete, a magyarlapádi küldöttség vett át. A szimbolikus gesztusról Adamescu Anna, a Bethlenszentmiklósi RMDSZ elnöke elmondta: a lobogóra felkötött szalag jelképesen összeköti a rendezvényt megvalósító közösségeket.A magyarpéterfalvi Hanga Hagyományőrző Néptánccsoport | Fotó: Basa Emese

A néptáncfesztivál ötletgazdája, Lőrincz Helga, nagyenyedi alpolgármester meleg hangon üdvözölte a fellépésre készülődő tánccsoportokat. „Hagyományainktól szebbek, színesebbek, értékesebbek vagyunk, kedves gyerekek!” – mondta, majd elismerően szólt az életképes bethlenszentmiklósi közösségről és megígérte: az RMDSZ támogatni fogja a magyar közösségi ház lemeszelését.

A Miklós Anna és Bíró Andrea által felkonferált tánccsoportok kicsitől-nagyig színvonalas produkcióval tettek tanubizonyságot a magyar néptánc gazdag mivoltáról. Elsőként a bethlenszentmiklósi kisiskolások léptek fel, népdalokat és népi gyermekjátékokat adtak elő, felkészítőik Miklós Erzsébet és Vincze Blanka tanítónők voltak. Őket egy helyi táncospár bemutatója követte, írmagja az egykori Csillagszeműek Néptánccsoportnak, amely a koronavírus okozta járvány alatt sajnos megszűnt.

A néptáncfesztivál megmozgatta a bethlenszentmiklósi, egykori Tulipán Néptánccsoport harmincas-negyvenes éveikben járó tagjait, akik a jeles esemény alkalmából újból összeálltak és magas színvonalú előadással leptek meg mindenkit.  A tematikus tánc a régi szüretek hagyományát és a katonának való verbuválást mutatta be. A Miklós Judit tanítónő által vezetett csapat virágkorában 42 tagot számlált, sokszor állt pódiumra különböző versenyeken 2016-ban CD-felvétel készült a tánccsoportról, ami bekerült a megyei kulturális örökség értéktárába.

Az épp megújulóban levő Szilas Neptánccsoport tagjai Torockó, Torockószentgyörgy és a Kis Szent Teréz Gyermekotthon gyerekei, csoportvezetőjük Fogarasi Antónia. A fesztiválon a Kis Szilas polgári táncokat mutatott be, koreográfusok Tóth Bence és Tóth- Bóna Boglárka Luca Petőfi-programos ösztöndíjasok voltak, akik egyébként több néptáncsoport lépteit egyengetik a megyében.A Kis Pipacs Néptánccsoport | Fotó: Basa Emese

 A csombordi Kis Pipacs Néptánccsoport, melynek oktatói Bugnár Zsolt és Katona Kinga, csoportvezetője pedig Boros Erzsébet, dunántúli táncokat adtak elő. A Miriszló Gyöngye Néptánccsoport felcsíki játékokat mutatott be. Ez 2012-ben alakult azzal a céllal hogy összefogja a falu fiataljait, gyerekeit, érezzék, hogy egy közösséghez tartoznak és annak a közösségnek méltó képviselői. Oktatóik Pillich Balázs és Varga Orsolya, csoportvezetőjük Szabó Csilla-Erzsébet óvónő.

 A Székelykő alatti községből érkező  Nagy Szilas Néptánccsoport néhány évvel ezelőtt Fehér megye legnépesebb néptánccsoportja volt, jelenleg generációváltás történik. Bethlenszentmiklóson moldvai táncokat mutattak be.

A Csombordi Rózsafa Énekegyüttes két éve alakult Boros Erzsébet népdalénekes kezdeményezésére. A tizenegy tagú csoport hetente összeül énekelni, népdalokat tanulni. Erdély nagyon sok tájegységéről tanultak, tudnak népdalokat, a fesztiválon válaszúti népdalokkal örvendeztették meg a közönséget. Az énekegyüttest magyarlapádi és csombordi zenészek kísérték.

A magyarpéterfalvi Hanga Hagyományőrző Néptánccsoport az azonos nevű egyesület szárnya alatt működik, csoportvezető Vinczeller István, koreográfus Bugnár Zsolt. Fergeteges palatkai táncukkal a közönség egyik nagy kedvencévé váltak.

A Csombordi Pipacs Néptánccsoport 14 éve alakult és a Pipacs Egyesület keretén belül működnek, a megye egyik legkiválóbb csoportja. Nagyon sok helyen megfordultak már, mindenhol örömöt szereztek a közönség számára. Fellépésük témája és felkészítője ugyanaz volt, mint a péterfalviaké.

A két ropogós fellépés után ismét a kicsik vették birtokba a színpadot. A Zálogos Néptánccsoport 2018 őszén alakult a Vajasdi Margaréta Néptánccsoport utánpótlásaként. Nevét a falu határában levő legelőről kapta, ahol hajdani vámköteles kőhídról szólnak az első írott források. Az alakulása óta eltelt bő négy év alatt húsz gyerek is megfordult a csoportban, nemcsak vajasdiak. Idéntől hivatásos oktatók foglalkoznak a csoporttal, Tóth Bence és Boglárka, csoportvezetőjük  Boros Imola tanítónő.

A székelykocsárdi Nagy Zúgó és a Kis Zúgó Néptánccsoport már 2016 óta létezik, alapítója és vezetője Kónya Tibor.  Három év után szombaton léptek újra színpadra, és annak ellenére, hogy a tagok is és az oktatók is szinte évente cserélődtek, nagyon szépen előadták a kutasföldi táncokat. Koreográfusaik Demeter Gyöngyi és Bakos Gellért István.A Bethlen Gábor Kollégium Fügevirág Néptánccsoportja | Fotó: Basa Emese

A Bethlen Gábor Kollégiumban mindig is hangsúlyt fektettek a hagyományok ápolására. Iskolán kívüli tevékenységként heti rendszerességgel zajlott a néptánc oktatása és az évek során több tájegységre jellemző táncrend betanulására is sor került. Az iskola Fügevirág Néptánccsoportja 2015-ben alakult újjá az enyediekből, bentlakókból és az ingázó diákokból, akik a környező falvak tánccsoportjaiban is táncolnak. A 2022-2023-as tanévben heti rendszerességgel zajlik a táncoktatás, oktatók Tóth Bence és Tóth-Bóna Boglárka, az iskola Petőfi-programos ösztöndíjasai. A Szilágyi Róbert informatikatanár által vezetett csoport szilágysági táncokat adott elő. A Hanga Hagyományőrző Néptánccsoport utánpótlás csoportja bátran lépett a színpadra a nagyok sikere láttán és nagyszerűen bemutatták saját, magyarpéterfalvi táncaikat.

A felcsíki táncokat bemutató Létom Néptánccsoport 2007-ben alakult Felvinc Egyesület Néptánccsoport néven. A tánccsoportot a Felvinc Létom Egyesület támogatja. A csoport vezetői Vincze András, Kiss István és Székely István, koreográfusai Tóth Bence és Tóth Boglárka.

Utolsóként a Magyarlapádi Hagyományőrző Néptánccsoport lépett színpadra. Az 1985-ben alakult csoport hűen őrzi a faluban ma is élő táncokat, tagjai a falu fiataljai közül kerülnek ki, de van 60 éves táncosuk is. Rengeteg külföldi és belföldi fellépésen vettek részt az évek során. A jelenlegi csoportvezető Boros Zsolt, a koreográfiát az alig 18 éves Kis Ágnes állította össze. Kísért a szintén fiatalokból álló Csegely Zenekar, élén Kiss Csongorral, akik a fesztivált követő táncházban is muzsikáltak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?