Bemutatták Murádin Jenő könyvét a történelmi Fehér megye képzőművészeti örökségéről

Az Őrhegy aljában – Önképzőköri estek a Bethlen Gábor Kollégiumban rendezvénysorozat keretében mutatták be pénteken Murádin Jenő művészettörténész frissen megjelent Maros terén – Képzőművészeti örökségünk a történelmi Fehér megyében című könyvét.

A szervezők kiemelték, hogy a rendezvény kapcsolódik a megalapítása 400. évfordulóját idén ünneplő kollégiumi programokhoz, az elmúlt egy évben megvalósított rendezvénysorozathoz. A jelenlevőket Szőcs Ildikó iskolaigazgató köszöntötte, aki felemelő eseménynek minősítette a könyvbemutatót.

Murádin Jenő hiánypótló jellegű könyvét a Tinta Kiadó igazgatója, Kopacz Attila mutatta be. A kultúr- és művészettörténeti adatokban gazdag prezentációban a hallgatóság részletes képet kapott a Bethlen-kollégium és Nagyenyed egykori virágzó kulturális életéről, arról a szellemi kohóról, amelynek szerves része volt a képzőművészet is. A neves művészettörténész, akinek rálátása van Erdély művészeti életére, arra vállalkozott, hogy számba vegye és tetszetős albummá szerkessze mindazokat a művészeket és műalkotásokat, amelyek a történelmi Fehér megyéhez köthetők.Hiánypótló kötetet mutattak be | A szerző felvétele

Vetítettképes előadásában Murádin Jenő néhány, az ősi alma materhez és a városhoz kötődő képzőművészeti alkotást mutatott be és vetett alá alapos esztétikai elemzésnek, például a kollégiumban nevelkedő Barabás Miklós híres, Bethlen Gáborról készült festményét, a fejedelemnek az iskola tornakertjében található szobrát, a díszteremben levő Kőrösi Csoma Sándor-mellszobrot vagy a Sétatéren álló Diákemlékművet, valamint szó esett több, a környéket megörökítő alkotásról is.

És hogy nem csak múltja, öröksége van, hanem jelene és jövője is, azt M. Lovász Noémi nagyenyedi származású képzőművész, a kollégium egykori diákjának és tanárának kiállítása bizonyította. A szakrális jellegű munkák a vasárnap kezdődő adventhez is kapcsolódnak, és év végéig tekinthetők meg a kollégium Apafi-termében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?