Állatok a stúdióban, szemetesláda és a The Beatles – Érdekességek a 100 éves Disney-ről

Pontosan 100 évvel ezelőtt alapították a világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társaságát, a Walt Disney Company-t. A nevéhez kötődő több mint 100 animációs filmet, élőszereplős filmet és rajzfilmadaptációt elkészítő stúdió rekordernek számít az egy főre jutó Oscar-díjak tekintetében: összesen hatvan alkalommal jelölték, ebből huszonhétszer meg is kapta az Amerikai Filmakadémia emblematikus aranyszobrát. A kerek évforduló alkalmából hoztunk pár érdekességet, amelyet talán még a legnagyobb Disney-rajongók sem tudtak a stúdió közismert alkotásairól.

  1. Az Aranyhaj és a nagy gubanc nagyobb költségvetésből készült, mint az Avatar

A 2010-ben bemutatott 3D-s számítógépes animáció a Disney 50. filmje. Az Aranyhaj és a nagy gubanc nem csak közönségsiker volt, hanem a stúdió maga is az egyik legmeghatározóbb alkotásaként hivatkozik rá. 260 millió dolláros költségvetésből készült, amivel jócskán megelőzte a filmtörténet egyik leghíresebb művét, James Cameron Avatarját, melynek összköltsége körülbelül 237 millió dollár volt.

Fotó: a film hivatalos Facebook oldala

  1. Az eredeti mű írója visszaköszön A Notre Dame-i toronyőrben

Az 1996-ban bemutatott A Notre Dame-i toronyőr Victor Hugo A párizsi Notre Dame című regénye alapján készült. A katedrális padlásán nevelkedett, emberektől elszigetelve élő Quasimodónak mindössze a varázslatos módon életre kelő kőszobrok nyújtottak társaságot a hosszú bezártság alatt. A három kőszoborból kettő a rajzfilm alapjául szolgáló regény írójának nevét viseli, egyikük Victor, másikuk pedig Hugo.

  1. Mickey és Minnie egér hangjai a valóságban is házasok voltak

Talán Mickey egér karaktere az első, ami az emberek eszébe jut, ha Disney-ről van szó. Az ő hangját adó Wayne Allwine a való életben is házasságban élt a mesebeli karaktere párjának hangot adó Russy Taylorral. Allwine 2009-ben, felesége pedig tíz évvel később, 2019-ben hunyt el.

  1. Ismerősek A dzsungel könyve keselyűi? Nem véletlenül

Az 1967-ben bemutatott A dzsungel könyve című animációs film jellegzetes karakterei a keselyűk. A négy madár az akkor éppen pályájuk csúcsán levő The Beatles együttes tagjairól lettek mintázva, és bár a tervek szerint a hangjukat is ők adták volna, John Lennon végül lefújta a projektet.

  1. Oroszlánhang egyszerűen, avagy egy fiatal srác és a ház előtt álló szemeteskuka

Milliók sírtak és sírnak mai napig a Disney történetének egyik legfájdalmasabb jelenetén, amikor Az oroszlánkirály Mufasaja, Szimba édesapja lezuhan a szikláról és meghal. A filmben hallható oroszlánüvöltések hangját egy igencsak különleges megoldással imitálták: egy Frank nevű fiatal srác azt a megoldást javasolta, hogy kiabáljanak bele egy szemeteskukába. A végeredmény annyira jól sikerült, hogy végül tényleg az így rögzített hangokat használták fel.

  1. Bármit a hitelességért

A valósághű megjelenítés érdekében Walt Disney nagyon sok mindenre hajlandó volt. A Hófehérke és a hét törpe készítésekor több borz, nyúl és ló is jelen volt a stúdióban. Az állattanilag sok sebből vérző, ám mégis nagy sikerű Bambi munkálatais során pedig két őz szaladgált a készítők körül, hogy azok alaposan tanulmányozhassák mozgásukat és viselkedésüket.

  1. Hófehérke a hollywoodi hírességek sétányán

Hófehérke az egyetlen a Disney-teremtette hercegnők közül, aki csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán, és mindezt 1987-ben! A munkálatok kezdetén több mint 150 lányt meghallgatott a Disney stábja Hófehérke hangjának kölcsönzése végett, végül a szerepet az akkor 20 éves Adriana Caselotti kapta meg, akinek édesapja énektanárként segített a Disney alkotógárdájának megtalálni a tökéletes lányt a szerepre.

  1. Maui varázslatos tetoválásai

A 2016-ban bemutatott Vaiana című film bolondos, ám jóindulatú félistenének, Mauinak a testét varázslatos tetoválások borítják, melyek az ő történetét mesélik el, és minden cselekedete után változnak. Bár a film számítógépes animációs technikával készült, ezeket a tetoválásokat kézzel rajzolták meg az animátorok, ezzel pedig az első egész estés animáció lett a 2011-es Micimackó óta, amelyben kézzel rajzolt képek találhatók.

  1. „Éneklő szikla”

A Vaiana nem fukarkodott a különleges megoldásokkal a szereplőválogatás során sem. Az imént említett Mauinak, a tenger és a szél félistenének nem más kölcsönözte a hangját, mint Dwayne „The Rock” Johnson. A színész a premier után elárulta, hogy egész karrierjének legjobb pillanata volt, amikor a Szívesen máskor is (You`re welcome) című számot énekelhette, melyről egy videó is készült.

  1. Társalgás az elveszett birodalomban

A 2001-ben bemutatott Atlantisz-Az elveszett birodalom című filmben az ott élők egy nagyon különleges nyelvet beszélnek, mely elsőre akár halandzsának is tűnhet, ám valójában egy pontos nyelvtannal kidolgozott nyelv, amelyet bár tényleg „pusztán kitaláltak”, mindezt olyan részletességgel tették, hogy akár meg is tanulható. Létezik hozzá abc, szótár és igencsak komoly nyelvtankönyvek is. Az alkotója egyébként nem más, mit a Star Trek univerzum Klingon nyelvét is megalkotó Marc Okrand, James Doohan és Jon Povill.

10+1. Mirabel a Nemszázas körzetben

Idén ünnepelte első epizódjának tizedik születésnapját a nyolc évadot megélt, hatalmas sikert befutott Brookly 99-Nemszázas körzet című rendőrkomédia, mely több Emmy- és Golden Globe-díjat is bezsebelt. A sorozat egyik legjellegzetesebb karaktere Rosa Diaz, akit Stephanie Beatriz alakított. A színésznő 2021-ben az Encanto című, Oscar-díjas Disney animációban adta a főszereplő, Mirabel hangját, ám eredetileg egy másik szereplő, Louisa megszólaltatására szánták. Végül a rendező, aki nem mellesleg hatalmas Brooklyn 99 rajongó volt, úgy érezte, hogy Louisa karaktere nagyon eltér a színésznő korábbi, a sorozatban alakított karakterétől, és képtelen volt ettől elvonatkoztatni. Úgy döntöttek, a Rosához inkább hasonító főszerepő, Mirabel fog Stephanie Beatriz hangján megszólalni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?