Centenáriumi ünnepségre készül Zetelaka

Eseményekben gazdag hétvége elé néz Zetelaka község, ahol a háromnapos ifjúsági napok keretében pénteken, a Kisboldogasszony-napi búcsún a község templomának centenáriumi ünnepségét tartják, szombaton pedig hetedik alkalommal rendezik meg a Székelyföldi Polgárőr Találkozót.

Fotó: romkat.ro

A zetelaki temetőben található Kisboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus kápolna építési ideje ismeretlen, de minden bizonnyal Zetelaka egyik legrégebbi építészeti emléke. 1772-ben renoválták, ezt címeres domborműn is megörökítettek, ma műemlék, búcsúját szeptember 8-án tartják. Az idei ünnepség azonban nem mindennapi eseménnyel kötődik össze: ezen a hétvégén ünneplik a község nagytemplom felszentelésének 100. évfordulóját.

A vidék legnagyobb római katolikus templomának építése 1913-ben kezdődött, a kor legjobb székelyudvarhelyi építésze, Haberstumpf Károlyt tervei alapján. Az új templom a szintén udvarhelyi Fekete Béni építésvezető irányításával 1923-ra készült el, és még abban az évben, július 15-én gróf Majláth Gusztáv Károly erdélyi püspök szentelte fel. A község egésznapos rendezvénnyel készül a centenáriumi ünnepségre, mely pénteken 12.30-kor szentmisével kezdődik, melyet dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek celebrál.

Fotó: Magyari Hunor

A szombati nap a polgárőrökről szól, a székelyföldi településeken tevékenykedő polgárőrök találkozóját hetedik alkalommal rendezik meg. A szervezők kulturális műsorral, bemutatókkal, vetélkedőkkel, zenés mulatsággal várják az érkelődőket.

Vasárnap nem kizárólag, de főleg a fiatalokat várják a labdarúgópályára, ahol szabadtéri programokkal, habpartival, pantomimelőadással, tánc- és hadibemutatóval készülnek a szervezők. A háromnapos rendezvénysorozat vasárnap este a Slágerek éjszakája bulival zárul, lézer- és fényshow-val, konfettivel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?