Kihagyhatatlan erdélyi látnivalók: ezekre a helyekre kirándulj el még az iskolakezdés előtt

Tavak, szorosok, barlangok, sóbányák, kilátók, kertek: túrahelyszínek, amelyeket érdemes felkeresni még az iskolakezdés előtt. Erdély legjei sorozatunkban már számos különlegességet tártunk olvasóink elé, most ezek közül válogattuk ki a legkönnyebben megközelíthető, családi programra is alkalmas helyeket. 

Érdemes felkerekedni és Hargita-megyei tavakat nézni, ha a gyerekekkel még egy utolsó kötetlen programra vágysz. A Gyilkos-tó és a Szent Anna-tó kiváló lehetőség minőségi idő eltöltésére. A Gyilkos-tó nem csupán Románia, hanem Európa és a világ egyik legjelentősebb természeti ritkasága, amelynek keletkezéséről román és magyar nyelven is szólnak legendák. Noha a tó természetes völgyelzáródás következtében jött létre, a székelyföldiek úgy hiszik, az elrabolt székely lány bánata teremtette, a románok pedig vallják, hogy vörös színét egy ott legeltető pásztor és juhnyájának vére adta. 

A Szent anna-tó pedig azért érdekes, mert egy ma is aktív, fiatalnak mondható vulkán kráterében fekszik, a geológiai jövőben bármikor kitörhet.

Szintén Hargita megyében kihívás és egyben kaland is a Jézus Szíve-kilátót megközelíteni, és annak tetejébe mászni. A Gordon-tetőről égbe magasló Jézus-szobor 22 méterével Közép-Kelet-Európa legmagasabb, Jézust ábrázoló alkotása, amely nem csupán a helybéli katolikusok emlékhelye és zarándokhelye, hanem a turisták közkedvelt kilátóhelye is.

Hargita megye egy másik jellegzetessége a Parajdi sóbánya. A Sóvidék Európa egyik legnagyobb sókészletét rejti földje alatt, Parajd településen már a római korban is sóbányászat zajlott, így méltán tekinthető Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványosságának ma is működő sóbányája. Úgy tartják, összetételében egyedülálló a székelyföldi „fehér arany”, ami nem csupán úttisztító célokra, esetleg állatok számára megfelelő, hanem gyógyításra is alkalmas.

Maros megyében a Marosvásárhelyi Állatkert is megér egy látogatást, amely a '60-as években 10 állattal indult, de mára már 750 lakója van.

Kolozs megyében a Torockó-hegység északi részénél található, varázslatos szépségű Tordai-hasadékhoz is érdemes elmenni, amelynek llátogatását nagyon megkönnyítették az elmúlt években, hidakkal, kiépített úttal, kötéllel tették biztonságosabbá a közlekedést, éppen ezért évről évre egyre több turista keresi fel.

De a mérai bivalymúzeum is különleges, sok új ismerettel gazdagító helyszín, amire érdemes néhány órát szánni. Már csak azért is megéri, mert festői környezetben található.

Ugyanakkor szinte az összes Kolozsvárra érkező turista egyik célpontja a dél-kelet-európai térség leggazdagabb botanikus kertje, amely alig 14 hektáron a növényvilág 11 ezer faját mutatja be. 

A felsorolt helyszínek többségét Novák Katalin is felkereste erdélyi nyaralása során. Ha érdekel más kirándulásra alkalmas útvonal is, kattints erre a linkre, hogy az összes erdélyi látnivalót megtalálhasd egy helyen. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?