A román nemzet egységét szorgalmazta a kormányfő a koronázási centenáriumra küldött üzenetében

Margit hercegnő (középen), a román korona őre és férje, Radu herceg vonattal utazott Kolozsvárról a gyulafehérvári ünnepségre

A koronázási centenárium alkalmából megfogalmazott szombati üzenetében Nicolae Ciucă miniszterelnök felhívást intézett a hazai politikai erőkhöz, hogy egységesen álljanak ki a román állam által kitűzött nagy célok mellett.

A kormányfő gondolatait a miniszterelnöki kancelláriát vezető Mircea Abrudean tolmácsolta a Ferdinánd király megkoronázásának századik évfordulója alkalmából rendezett gyulafehérvári ünnepség résztvevőinek. Üzenetében Nicolae Ciucă a román állam céljai közé sorolta az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus lezárását, a schengeni csatlakozást és Románia felvételét az Európai Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD).

A miniszterelnök szerint egy erős nemzet képes kohéziót és egységet teremteni a közös célok körül, megvédi polgárait, biztosítja szabad fejlődésüket, garantálja biztonságukat és jólétüket. „Kötelességünk tovább vinni elődeink örökségét, a hazaszeretetüket, a hűségüket és az áldozatkészségüket, és cselekednünk kell a minket meghatározó és a prosperáló jövőnket garantáló értékek védelmében” – fogalmazott üzenetében a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă szerint az ukrajnai háború miatti válságos időszakban megmutatkozott az, hogy a demokratikus társadalmaknak különböző formákat öltő ellenségei vannak, amelyek próbára teszik ellenálló képességüket, illetve a veszélyekre való gyors és határozott reagálási képességüket.

A miniszterelnök kifejtette: mindig is azt vallotta, hogy a múlt tanulságait le kell vonni, és az elmúlt évszázad eseményei világossá tették az ország választási lehetőségeit. „Az elmúlt években az 1918-as nemzedék eszménye minden egyes nagyszabású projekt megvalósulásával egyre konkrétabb formát öltött. Ma az Európai Unió és az Észak-atlanti Szövetség tagjai vagyunk, mélyen elkötelezettek a jogállamiság és a demokrácia védelme mellett” – üzente a kormányfő.

Végezetül leszögezte: a nemzeti identitás megőrzésének elengedhetetlen feltétele az állam modernizációs és fejlődési folyamatának fontos eseményeiről való megemlékezés, a tisztelgés mindazok emléke előtt, akik hozzájárultak ezek megvalósításához.

Koronázási felvonulást tartottak a gyufalefehérvári várban

Több száz, többségében korabeli egyenruhát viselő katona vett részt szombaton a gyulafehérvári várban tartott „koronázási felvonuláson”. Az eseményen jelen voltak a királyi család tagjai, Daniel pátriárka, több érsek és püspök, valamint hivatalos személyek.

A Ferdinánd király megkoronázásnak 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepség egyik fő attrakciójának számító katonai felvonulást több ezren tekintették meg. Sokan vettek részt a gyulafehérvári koronázási templomban tartott istentiszteleten, és számos érdeklődőt vonzott a rendhagyó nappali tűzijáték is.

A nap folyamán egy magánszemélyek kezdeményezésére készült, nagyméretű Mária királyné-szobrot avattak több száz személy jelenlétében az Egyesülés-terem közelében.  Mircea Rusu képzőművész alkotását Margit hercegnő Fehér Megye Tanácsának elnökével, Ione Dumitrellal együtt leplezte le. A Mária királyné-szobrot később a gyulafehérvári várba költöztetik.

A gyulafehérvári ünnepségek szombat este újabb tűzijátékkal és fáklyás felvonulással zárulnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?