Aláírásgyűjtés indult a vajdasági Tanyaszínház szabadságáért, miután leállították egy előadását

Több mint 500-an írták alá azt az online petíciót, amelyet vajdasági magyar közéleti szeméyiségek kezdeményeztek, és amelyben követelik, hogy a Magyar Nemzeti Tanács határolódjon el elnöke, Hajnal Jenő közleményéből, amelyben gyakorlatilag leállította a Tanyaszínház hagyományos nyári turnéját.

Az 1978-ban alapított vajdasági Tanyaszínház idén Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabját vitte volna el Lénárd Róbert rendezésében olyan helyszínekre, ahová kőszínházak előadásai sosem jutnak el, az első előadások után azonban a körutat felfüggesztették.

A vajdasági magyarságot az oktatás, a tájékoztatás és a kultúra kérdéseiben képviselő, a Tanyaszínház turnéját támogató Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő múlt kedden nyílt levelet írt a Kazimír és Karolina freak show című előadás kapcsán, amelyben úgy fogalmazott: „a Tanyaszínház repertoárjára az elmúlt években olyan darabok kerültek, amelyek az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását jelenítették meg”. Mint írta, elfogadhatatlannak tartja, hogy Tanyaszínház turnéja folytatódjon, és arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a betervezett előadásokat, „annak reményében”, hogy közösen újragondolhatják a színház működését és repertoárját.Kazimir és Karolina freak show | fotó: a Tanyaszínház Facebook-oldala

A Tanyaszínház másnap közölte, hogy felfüggesztik a turnét, ám augusztus 12-ig minden este előadják a Kazimír és Karolina freak show-t Kavillón, a színház művésztelepén, nyitott ajtók mellett, este 21 órától.

A darab rendezője, Lénárd Róbert Facebook-oldalán válaszolt a Magyar Nemzeti Tanács közleményére, amelyet, mint írta, „döbbenten és növekvő rettegéssel” olvasott. „Nem gondoltam volna, hogy a művészet szabadságába ilyeténképp bele lehet taposni 2021 nyarán. Rettegéssel, mert a történelmi tapasztalat szerint az ilyesmi sokkal rosszabb dolgok előjele szokott lenni” – fogalmazott a rendező. Posztjában arra is emlékeztetett, hogy a Kazimír és Karolina című darabot egyszer már betiltották megírása óta, éspedig a náci Németországban, amikor 1933. május 10-én minden más Ödön von Horváth szöveggel együtt máglyára is vetették Berlinben.

„A Vajdasági Magyar Szövetség és a párt utasításait vakon követő Magyar Nemzeti Tanács huzamos ideje olyan anyagi forrásokat elosztó és ideológiai kormányzó tevékenységet folytat, amely voltaképpen egyenlő a vajdasági intézmények (iskolák, színházak, médiaházak, kiadók, egyetemi karok, alkotóházak, művelődési központok) dirigálásával és kisajátításával” – írják petíciójukban a Tanyaszínház mellett kiálló vajdasági közéleti személyiségek. Mint hangsúlyozzák, „autonómia nélkül nem lehet kultúrát teremteni, tudományos munkásságot vagy művészeti tevékenységet folytatni.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?