A nyári virágcsokor egy újabb szála: hamarosan kezdődik a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Július 25–28. között kerül sor a Csíki Jazz-re, avagy a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztiválra. A szervezők a hétfői sajtótájékoztatón számoltak be az esemény részleteiről: az idei fesztivál még több különlegességet rejt, mint a korábbiak.

Hamarosan kezdődik Csíkszereda egyik legrégebbi fesztiváljának idei kiadása: a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, avagy közismert nevén a Csíki Jazz különleges színfoltja a város kulturális életének. Mint Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón fogalmazott, a térség kulturális eseményeinek véget nem érő sora olyan, mint egy nagy nyári virágcsokor, amelyet minden szál egyformán ékesít, így a NyárON Szereda és a Régizene Fesztivál lejártával, de még a Városnapok és a Dob-Ban Ritmusfesztivál előtt a dzsessz kerül előtérbe Csíkszeredában.

Forrás: Csíki Jazz Facebook-oldala

Szilágyi Nóra, a Csíki Jazz főszervezője elmondta: az idei esemény sokkal színesebb lesz, mint a korábbiak. Számos érdekesség kapott helyet a programban, hiszen a szervezés első percétől azon törik a fejüket, hogy miként lehetne az idei kiadás másabb, mint a korábbiak, úgy, hogy közben mégis megmaradjon annak, amit az emberek megszoktak és megszerettek az évek során. Újdonságnak számít, hogy ezúttal a zenét egy tőle nem is olyan távol álló műfaj, az irodalom egészíti majd ki, a kísérőprogramokat úgy válogatták össze, hogy a kisgyermekektől kezdve egészen a nyugdíjas korosztályig mindenki találhasson kedvére valót, illetve idén különösen nagy hangsúly kerül a város legkisebb zenészeire is, hiszen a fesztivál nulladik napja gyakorlatilag szinte teljesen róluk szól majd.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere kiemelte, hogy a város számára már szinte elengedhetetlen a dzsesszfesztivál. Bár idén sajnos érintik egymást a térség egy másik nagy eseményével, a Tusványossal, mégis úgy véli, a két fesztivál nem jelent konkurenciát egymás számára. A helyi önkormányzat idén is szívesen támogatja a megmozdulást, bízva abban, hogy a Csíki Jazz mindig is része lesz Csíkszeredának.

Sajtótájékoztató/ Forrás: Csíki Jazz Facebook-oldala

Július 25-én, csütörtökön kezdődnek a programok egy úgynevezett nulladik nappal, amelyet a szervezők „majdnem-jazz napként” emlegetnek. Ebbe ugyanis minden belefér majd, annál is inkább, hiszen ekkor a város legkisebb zenészei, gyerekek mutatkozhatnak majd be a közönségnek. Mint azt Szilágyi Nóra is kiemelte, Csíkszeredában számtalan tehetséges fiatal van, és szeretnék, ha a közönség is felfigyelne rájuk, így a bemelegítő napon övék lesz a színpad. Őket követi Mano&Gregor zenekar koncertje, akik szintén azért kerültek fel a nulladik nap palettájára, mert zenei műfajuk tekintetében az „egyedi” és a „változatos” a leginkább illő jelzők rájuk. A „bemelegítő-estet” a Meshroom és vendégei zárják majd, egy csíkszeredai zenészekből álló improvizációs csapat, amely évek óta az éjszakai jam sessionok szervezői is egyben. Lesz vers, slam poetry, slam-jazz és jazz-rap is, olyan meghívottakkal, mint André Ferenc, Potyautas Bothee és még sokan mások. Végül a már hagyományossá vált jam sessionre várják az érdeklődőket a Kulissza Kávézóban.

A pénteki napon 10 órától Palya Bea workshopjára várják az érdeklődőket, 18 és 22 óra között Játsszunk a zenével! címen gyerekfoglalkozásokat tartanak a Mikó-vár előtt. 18 órától a Snako Dixiland Jazz Band&Florin Lungu állnak majd színpadra: a Humor a jazzban című előadást Florin Lungu vezeti majd zenészbarátai közreműködésével, és abban bíznak, hogy sikerül majd megtáncoltatni-megénekeltetni a közönséget is. Az estet az Ég alatti zenekar folytatja, akik műsorának gerincét leginkább saját szerzeményeik alkotják, amelyek stílusukban és lendületükben leginkább a ’60-as évek hard-bop és modális jazz muzsikáját idézik, jellegükben mégis egyediek. Végül Palya Bea, Szalóki Ági és a Tálas Áron Trió lép színpadra. A külön-külön is óriási népszerűségnek örvendő előadók kollaborációja biztosan egy különleges színfoltja lesz a fesztiválnak. A pénteki napon a nyugdíjasok ingyenesen látogathatják a fesztivál minden programját.

Forrás: Csíki Jazz Facebook-oldala

Szombaton 11 órától Szalóki Ági tart majd workshopot, mégpedig a legkisebbeknek: a kisbabáknak. 16 órától a Mese7es koncertjére várják az érdeklődőket, ahol a kedvenc rajzfilmjeink betétdalait dolgozzák majd fel a művészek. 17.15-től az ország legjobbjai közt szereplő Alex Man jazzgitáros és nagybőgős, valamint Gabriela Costa énekesnő koncertjére kerül sor. 18 órától csíkszereda egyik leghíresebb fiatal zenésze, Lukács Márton lép majd  Csíki Jazz színpadára: Debreczeni Norberttel alkotott „improvizatív live-act duójuk Lukács Márton szólóprojektjének élő megvalósításaként a modern jazz és elektronika találkozása loopolással, élő effektekkel, kísérletező textúrákkal és egyedi hangzásokkal a szólók és groove-ok köré építve.

19.15-től párbeszédbe lép egymással az zene és az irodalom: Dés László Kossuth-díjas zeneszerző és szaxofonművész Lövétei Lázár László csíkszeredai költővel lép majd színpadra. Kettejük kollaborációjában a felolvasás közben, kellő dramaturgiai pontokon megszólal majd a zene, hangsúlyozva, aláhúzva vagy akár ellenpontozva az egyes szövegrészleteket. 20.30-tól a Tony Lakatos&Ramona Horvath Quartet koncertjét tekintheti meg a közönség: egy magas szintű találkozó lesz Európa egyik legkiemelkedőbb szaxofonosával és Ramona Horvath kiváló tirójával. Az est utolsó fellépője a Szigeti Juli Band lesz, akik az electro swing magyar nagykövetei: egyedülálló módon ötvözik a Gatsby stílust idéző swinget az elektronikus tánczene és a pop stílusjegyeivel.

Forrsá: Csíki Jazz Facebook-oldala

Természetesen a szombati napon is zajlik majd gyerekfogalkozás 18 és 22 óra között, a koncertek végével pedig jam sessionre kerül sor. Ezen a napon a diákok ingyenesen látogathatják a fesztivál programjait diákigazolványuk felmutatásával.

Vasárnap 12 órától újfent workshoppal veszi kezdetét a nap, ezúttal Tony Lakatos vezetésével. 17 órától JazzTalk lesz Simiona Buiával, 18 órától pedig újfent megnyílik a gyereksátor, ahol különböző kézműves programokkal és játékokkal várják a kicsiket. 18.45-től a Marco Mezquida Trió lép majd a Csíki Jazz színpadára. Ők még soha nem léptek fel Erdélyben, így koncertjük ebből a szempontból is különleges lesz. Őket újfent Dés László követi majd a színpadon, aki fontosnak érzi, hogy a közönség ne csupán híres musicalek szerzőjeként ismerje: szeretné felhívni mindenki figyelmét egyik legnagyobb szenvedélyére, a szaxofonjátékra, így ezen a napon kedvenc formációjával, a Free Sound Quartettel érkezik majd a fesztiválra. A koncertek sorát a Rymden zárja, akiket a skandináv jazz legjobbjaiként emlegetnek. Az est ezúttal is jam sessionnel ér véget az ANTergroundban. Ez a nap ingyenes belépőt biztosít mindazok számára, akik valaha felléptek a Csíki Jazz színpadán.

A szervezők fontosnak tartják kiemelni, hogy a délutántól estig működő gyerekfoglalkozásokon óvónők is részt vesznek, így a program egyfajta gyerekfelügyeletként is működik majd. Arra biztatják a szülőket, hogy nyugodtan hagyják ott a gyerekeket a koncertek alatt, hiszen biztosan jól fogják érezni magukat a változatos programokon.

A jegyek elérhetők online, a fesztivál részletes programja pedig a Csíki Jazz weboldalán, valamint Facebook-oldalán is megtalálható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?