Ritmus- és dallamkavalkádra készül a csíkszeredai Mikó-vár

Hatalmas DobBantásra készül egy év kihagyás után a csíkszeredai Agora Alapítvány augusztus 13. és 15. között a Mikó-várban, a XIV. Nemzetközi Dob-Ban Ritmusfesztiválon.

A három nap alatt a szakma jeles képviselői intenzív dobképést tartanak az érdeklődő hangszereseknek a Szakszervezetek Művelődési Házában, szombat-vasárnap viszont már délelőtt 10 órától várják a nagyközönséget is. A napközben zajló programok, mint a jam-kuckó, a hangszersimogató és a kiállítás, valamint a vásár ingyenes, és mindkét nap este hattól lesz dobos felvonulás a Szabadság tér - Mikó-vár útvonalon, amelyre bárkit szívesen látnak a következő üzenettel: „Hozd magaddal a hangszered, de ha nincs, ne feledd, a két tenyered is az!”.

Este héttől mindkét nap koncertek zajlanak a Mikó-várban. Szombaton az Urban Tribal Band zenéjével kereshetjük a városi élet ritmusa és a természetközeliség lüktetése közötti párhuzamot hagyományos népdalokkal, és afrikai, dél-amerikai és közel-keleti hangszerek által játszott törzsi ritmusokkal. Őket követi az újonnan alakult csíkszeredai Katana trió, amely progresszív fúziós funky zenét játszik, majd a 18 éves születésnapját ünneplő sepsiszentgyörgyi Free Connection, amely jazz, blues, funk elemeket ötvöz.

Az estét a The Gabor Dornyei Sextet zárja, az Egyesült Királyságban élő magyar dobos, Dörnyei Gábor zenekara. Az együttesben fellép az Egyesült Királyság első számú elektromos basszusgitárosa, Laurence Cottle, aki olyan művészek széles skálájával lépett már fel, mint Eric Clapton, Al Jerrau és a Black Sabbath, énekel az amerikai születésű, olasz-latin jazzénekes, Noemi Nuti, szaxofonon pedig Roberto Manzin játszik. A zenekarban két kivételes magyar előadó is szerepel: Balogh Zoltán játszik zongorán, aki 2. helyezést ért el a floridai Jacksonville Jazz-zongora versenyen, és ikertestvére, a Montreaux-i Jazzgitár-verseny 1. díját Roland Balogh pedig gitáron, aki sok más figyelemre méltó eredmény között elnyerte a Montreaux Jazz Guitar verseny 1. díját.

Vasárnap a csíkszeredai, brassói, tusnádi, székelyudvarhelyi zenészekből álló Szabo Zsolt Quintet (RO) kezd, majd a Magyar Arany Érdemkereszttel Kitüntetett dob-művész, Bordás József lép fel, ezt követően a kolozsvári Funkorporation együttes hív táncra „hol egy dögös funky groove-val, hol egy szexi diszkós lüktetéssel, hol egy Motown-os időket idéző soulos-dzsesszes-popos fincsiséggel”. Utánuk a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedből érkező Sháde Rémusz Banda játszik, a nap utolsó fellépője pedig a magyarországi Besh o droM zenekar, amelynek neve mára egyet jelent a fékevesztett ritmus- és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel.

A program itt olvasható, az esti koncertekre belépést biztosító napijegy 50 lejbe, a két napra szóló bérlet 80 lejbe (diákoknak 60 lejbe) kerül, és elővételben online váltható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?