Tizenhárom előadó, tizenhárom stílus a tizenharmadik Csíki Jazzfesztiválon

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők a csütörtöki, nulladik nappal induló 13. Csíki Nemzetközi Jazzfesztivál programját és fellépőit. A fesztivál három napja két nap ingyenes ráadással is kibővült: csütörtökön, július 27-én és július 31-én is lesz dzsesszkoncert a Kulissza kávézónál.

Mint a sajtóeseményen Szilágyi Nóra főszervező elmondta, a fesztivált a saját értékeink felmutatásának jegyében szervezték meg idén, ezért sok híres magyar és romániai fellépőt is meghívtak.

Itt lesz az idei Csíki Jazzen a magyar zene élő legendája, Dés László és az ismét együtt zenélő Cotton Club Singers is Magyarországról. Romániából a fellépők között találnjuk a román dzsessz jelenlegi legjobb hangját, Luiza Zan-t. A kínálatot nemzetközi szinten elismert zenekarok egészítik ki: például a Nils Petter Molvaer Group Norvégiából, illetve "a világhír felé nagy léptekkel haladó" Immortal Onion Lengyelországból.

„Köszönjük társszervezőink és szponzoraink, így a MOL és a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségét, továbbá minden támogatónk felajánlásait és várunk mindenkit szeretettel a fesztiválra” – hangsúlyozta ki. A rendezvény a MOL-Új Európa Alapítvány – Határtalan nyár 2023 programsorozat része – tette hozzá.

Korodi Attila polgármester gratulált a fesztivál szervezőinek és úgy értékelte, hogy három évvel ezelőtti újraindítása óta a fesztivál minőségi szintet lépett, a zenei kínálat és a szervezés szempontjából is.

„Örülök annak, hogy Csíkszeredában  partnerekkel együttműködve megteremtettük annak a lehetőségét, hogy tavasztól-őszig a különböző fesztiválokkal, rendezvényekkel megszólítjuk a zenekedvelő közönség egy-egy rétegét. Ezekhez a fesztiválokhoz kapcsolódik a városnapok is,  ahol mindenki talál majd kedvére való programot. Arra törekszünk, hogy a  következő években is fenntartsuk ezt a szervezési módot, így erősítsük rendezvényeinket, hisz ezek gazdaságfejlesztő hatással bírnak, Csíkszereda felkerült a zenei térképre” – mondta a polgármester. Hozzátette, a Régizene Fesztivál és a Csíki Jazz is hozzájárulnak ahhoz, hogy méltón ünnepeljék meg a Mikó-vár építésének 400 éves évfordulóját.   

Meg kell találni a közös pontokat

Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere kifejtette, a jazzt, mint műfajt csak az nem szereti, aki nem kóstolta meg, és úgy vélte, hozzájárul a fesztivál kiteljesedéséhez az, hogy a városi önkormányzat mögé állt társszervezőként. „Wynton Marsalis amerikai trombitás és zeneszerző mondta, hogy a jazz az a nyugati zene történetében, amely leginkább kifejezi az egyén érzelmeit. A jazz szeretetéhez elsősorban nyitottság kell, hisz a koncertek alatt folyamatos párbeszéd zajlik a közönséggel is. Gratulálok ehhez a felhozatalhoz és szeretettel várunk mindenkit a koncertekre” – mondta az elöljáró.

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ képviseletében Ferencz Angéla, igazgató elmondta, mindig kihangsúlyozza a különböző partnerségek fontosságát, és hisznek abban, hogy mindig eredményes együttműködésekben gondolkodni. „Itt is megtaláltuk az együttműködési pontokat, a fiatal tehetségek felkarolását, és bízom benne, hogy továbbra is megtaláljuk a közös pontokat, hisz azonos célok mentén dolgozunk, mint például a kultúra gazdasági motorként való erősítése, az értékes találkozások létrehozása, a nyár tartalommal való feltöltése” – fogalmazott Ferencz Angéla.          

A koncertek után minden nap lesz jam session az ANT-ban, ahová kisvonat és oldtimer autók szállítják a nézőket. Ebben az évben is süt a Harmopan Jazz-fánkot a fesztiválozóknak és kézművesek, képzőművészek, iparművészek is várják alkotásaikkal a nézőket, lesznek külön a fesztiválra készített termékek is. Gyermekfoglalkozások, közönségtalálkozók is várják a nézőket – hangzott el.

A fesztiválra jegyek és bérletek elővételben a bilete.ro oldalon vásárolhatók, a fesztivál ideje alatt pedig a Mikó-várban. A fesztivál mindhárom napjára érvényes bérlet mellett napijegyek is kaphatók. 13 év alatti gyerekeknek ingyenes a belépés, a diákoknak és nyugdíjasoknak pedig a helyszínen jelentős kedvezménnyel válthatók jegyek. A fesztivál részletes programja, és minden további, a rendezvénnyel kapcsolatos információ megtalálható a https://www.jazzfestival.ro honlapon és a rendezvény Facebook-eseményénél.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?