„Könnyen érthető jazz”-re tanította Tóth Viktor a csíkszeredaiakat

Beszélgetés és előadás a műfaja annak a találkozónak, melyre csütörtökön Csíkszeredában, pénteken Brassóban, szombaton Bukarestben hívta a közönséget Tóth Viktor magyarországi szaxofon-virtuóz. A csíkszeredai Nagy István művészeti líceumban tartott esten gyakorlatilag kalandos utazáson vehettünk részt általa a jazztörténetben.

Szórakoztató, oktató és inspiráló hatású volt a 2015-ös év jazz altszaxofonosának választott Tóth Viktor koncert-beszélgetése a csíkszeredai helyszínén. A Könnyen érthető jazz címmel csütörtök este a Nagy István művészeti középiskola aulájában tartott eseményen egy interaktív utazáson találhattuk magunkat, a jazztörténelem 100 évén át.

 Az est különlegessége összességében az volt, hogy a koncerten a közönség beavatást kaphatott a jazz történetébe, stílusjegyeibe. Kommentárok segítségével egy fajta kulcsot kapott a hallgató a jazz megértéséhez, a zene mélyebb felfogásához és élvezetéhez.

„Sokszor éreztem koncertjeimen, hogy a hallgatóságnak szüksége van egy pár mondatra a zene hallgatása előtt vagy után, hogy mélyebben megértse, miről és miért is játszunk” – mondta a több nemzetközi hírű együttes tagjaként ismert előadó és zeneszerző, aki idén a Gyimesektől kezdve már Háromszéken is megfordult előadás-sorozatával.  

Mint bevallotta: ő maga 16 évesen talált rá a „fénydarabra”, ami az altszaxofon, és az utóbbi 25 évben fölkereste a mestereket, hogy kitapinthassa a jazz-titkaikat. Ugyan világhírű szaxofonossá fejlődött, a célja  továbbadni a tudást, ezért nyaranta workshopokat tart.

Idén a borszéki tagokból álló One More Minute nevű fiatal együttes tagjainak is tréninget tartott, akikkel legközelebb november 8-án ismerkedhetnek meg a csíkszeredaiak. Mint megtudtuk: akkor majd Tóth Viktor is csatlakozik a háromtagú borszéki csapathoz, valamint a brassói születésű, jelenleg Bukarestben élő Petra Acker dalszerző-énekes is.

„A Jazz a legtoleránsabb zenei műfaj”

A csíkszeredai előadáson egy olyan Tóth Viktor ismerhetett meg a közönség, aki kijelentette: ez az a zenei műfaj, ahol nincs „idegen”, és minden újat, vagy szokatlan „beengednek”. „A Jazz a legtoleránsabb zenei műfaj” – összegezte a jazz-történelmen zongorajátékkal is és szaxofonfutamokkal is példázó előadó.

A jazz egy nagyon tradicionális műfaj, a stílusok és kifejezési módok egymásra épülnek, a zene szellemi és lelki mondanivalója szorosan összefügg a jazz száz éve alatt élt emberek életével és lelki világával – érthettük meg. Az est során nagy beleérzéssel hallhattunk zene-kultúrtörténeti hátterezést, melyben Tóth Viktor szívvel-lélekkel az elnyomottak, meghurcoltak érzéseihez és tehetségéhez vitte közel a közönséget: a jazzműfajt megszülő feketék drámai sorsához.

Példái és útmutatásai segítségével a hallgató a zene kontextusába került, és, az előadó szándékához híven, „a szívnek és a tudatnak is” egyaránt élményt szerzett. Az est során pedig följegyezhettük a bejátszások jegyzékét is, melyekben érdemes elmélyülnünk egy olyan székely városban, amely közel évtizede ad otthont nagy kaliberű jazzfesztiválnak.

A 4FUN Egyesület által támogatott előadásturné pénteken este 8-tól a brassói Tipografia-ban, szombaton este 8-tól pedig Bukarestben a JazzBook-ban várja a közönségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?