Nézőrekordot döntött a 8. Csíki Jazzfesztivál

Több mint 4000 nézője volt idén a nyolcadik kiadását záró Csíki Jazzfesztiválnak, ami történelmi rekord – jelentették be a szervezők a hétfői sajtótájékoztatón. Tény: a hangulatot sejteti, hogy a vasárnap esti Kéknyúl-zárókoncerten azt skandálta a táncoló közönség a budapesti csapatnak, hogy költözzenek Csíkszeredába. Mutatjuk, miről maradt le, aki nem volt jelen vasárnap.

Szórakoztató jazz-kurzussal indult a vasárnapi fesztiválnap a 8.Csíki Jazzfesztiválon. A többszörös Fonogram-díjas Sárik Péter zongoraművész és zeneszerző immár másodszorra kérte fel a nagyközönséget, küldje el e-mailen: mi az, amit mindig is szerettek volna tudni a dzsesszről, se sosem mertek megkérdezni? A Mikó-várban így a szintén budapesti Kéknyúl Hamond Band tagjaival – Badics Márk, Bata István – élvezetes, interaktív gyorstalpalót kaphattak az érdeklődők, a Sárik Péter mosolygós-kedves stílusában, és a közönségével való koncertpárbeszédekből ismert humorral fűszerezve.

Ez az a pillanat, mikor muszáj megemlítenünk: a csíkszeredai esemény előtt, melynek művészeti tanácsadója, Sárik Péter a lettországi Saulkrasti Jazz fesztiválon vett részt, ahol zenekara 2500 fős közönség előtt játszott, egy olyan kisvárosban, amelynek lakossága (2016 január 1-jei adatok szerint) mindössze 3280 (!) fő.

„Ez az a pillanat a Csíki Jazz életében, amikor itt az idő beszállniuk a nagy támogatóknak” – mondta az ErdélyFM-nek adott interjújában éppen ezekre a paraméterekre utalva Sárik Péter. Szerinte Csíkszereda, Saulkrasti példájával igazolva akár, bebizonyíthatja: nagy potenciált mutat arra, hogy dzsesszfesztiválja hasonló nézőszámot produkálhasson, mivel a nívóban ehhez már készen áll.

Vasárnapi hangharapások

Mutatjuk, apró hangharapásokkal, milyen pillanatokért volt érdemes vasárnap is a Csíki Jazzfesztiválon töltenünk az időt.

Fogadni mernénk, hogy még pár pillanatig hallgatnák őket. És, arra is: bizonyára kínzó a vágy, hogy milyen jó lenne őket élőben hallani. A rossz hírünk az: a Csíki Jazzfesztiválon többé nem fogják. A fesztivál jellegzetessége ugyanis – és ezzel egyedüli Európában, Mircea Colceriu PR-felelős fesztiválbeharangozón elmondott tájékoztatása szerint - : Szilágyi Nóra főszervező koncepciója szerint egyik fellépőt sem hívják vissza másodszorra Csíkszeredában. Ezzel a közönségnek kívánnak minden egyes kiadásban 100% csupán premiert nyújtani.

D.A.S. Trio:

Nikoletta Szőke Quintet:

Kéknyúl Hammond Band:

Érdekességek a szervezőktől

  • Rekord nézettség a 8 év alatt az idei több mint négyezres nézőszám – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. A Fesztivál az eddigi 3 nap helyett idén 8 napos lett, 3 város helyett idén 5 városban volt jelen a CsikiJazz, és 3 megyében.
  • Érdekességek, hogy a Kéknyúl zenekar valóban Csíkszeredába költözött 5 napra (ahogy a közönség skandálta koncert végén), és máris honvágyuk van - üzenik.
  • A szombaton fellépő Ana Cristina Leonte csapata Csíkban maradt még egy napra, mert a bukaresti nagyvárosi zűrzavar helyett jól esett a kisvárosi béke szigete, ez a sok mosoly, szeretet, amit itt kaptak.
  • Kekko Fornarelli csapata végigkóstolta a helyi ételkülönlegességeket is. A sztármeghívott, Snétberger Ferenc, egy pesti koncertről rohant Csíkszeredába, és utána sietett a saját táborába, ahova, mint kiderült Szőke Nikolettáék is siettek vissza, mert ott tanítottak, és, mint kiderült, a dobosuk is a Snétberger iskolájában tanult.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?