A János vitézt mutatják be románul Bukarestben

A János vitézt mutatják be Bukarestben román nyelven, különleges színházi előadás formájában. A Kovács Zsuzsánna által rendezett produkcióban két román színész Jankovics Marcell animációs filmjébe „beépülve” meséli el Petőfi Sándor elbeszélő költeményét – közölte a Liszt Intézet bukaresti központja.

Emlékeztettek, hogy az intézet minden évben kiemelt irodalmi programmal ünnepli meg a magyar költészet napját, s az idén Petőfi Sándorra esett a választásuk, hiszen az Országgyűlés a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.János vitéz (r. Jankovics Marcell)

A költemény kétszólamú előadásában Iluska elkíséri útján Jancsit, így társa, néha vezetője is a János vitézzé érő férfinak. Kihívásokkal teli kalandozásaik a valóság és a mese között zajlanak, egyszerre elevenítve meg a minket körülvevő világ valóságát és belső világunk erejét.

A Florina Gleznea és George Rotaru színművészek előadásában elhangzó költeményt Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott „János vitéz” című filmje kíséri. A film megteremtette sajátos világ alátámasztja a belső és a külső világ elválaszthatatlan kapcsolatát, amelyen keresztül személyessé, sajátossá válik János vitéz története. A látványvilágában erősen szimbolikus, a pop-artot a népi díszítőművészettel és a szecesszióval keverő rajzfilm az első egész estés magyar animáció.

Az előadást hétfőn este tartják a Liszt Intézet bukaresti székhelyén.

A magyar költészet napját 1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésének napján ünneplik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?