Kilencvenedik Oscar-gála: A víz érintése a legjobb film

Nem nyert Oscart a Testről és lélekről, Chile viszont első idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díját ünnepli. A 13 Oscar-díjra jelölt A víz érintése (The Shape of Water) négy jelölését váltotta díjra a helyi idő szerint vasárnap este megrendezett 90. Oscar-gálán.

A 90. Oscar-gála házigazdája, Jimmy Kimmel a 2017-es gálán történt bakira, a legjobb film kategória nyertesének nevét tartalmazó boríték elcserélésére célzó poénnal kezdte köszöntőbeszédét, később áttért a szexuális zaklatások forró témájára. Mint mondta, Harvey Weinstein producert zaklatási botrányai miatt tavaly kizárta az Amerikai Filmakadémia.

„Sok nagyszerű jelölt volt erre az elismerésre, de Harvey érdemelte meg a leginkább” – tette hozzá. Majd az életnagyságú Oscar-szoborra mutatva azt mondta: „Oscar az a férfi, akit leginkább szeretnek és tisztelnek Hollywoodban. Nem csoda, nézzenek csak rá. A keze jól látható helyen van, sosem udvariatlan, és ami legfontosabb, egyáltalán nincs pénisze. Szó szerint a mértéktartás szobra, ez az a férfi, akiből többre lenne szükség ebben a városban.”

Az Egy fantasztikus nő (Una Mujer Fantástica) című chilei alkotás kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a 90. Oscar-díjátadón helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben. Sebastián Lelio drámája mellett Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve, valamint a Szeretet nélkül (Loveless) című orosz, A négyzet (The Square) című svéd és a The Insult című libanoni film volt versenyben az elismerésért.

A 13 Oscar-díjra jelölt A víz érintése (The Shape of Water) az előzetes esélylatolgatásokat igazolva elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart, Guillermo del Toro pedig megkapta a legjobb rendezőnek járó elismerést. Látványtervezés kategóriában és a legjobb eredeti filmzene kategóriában (zeneszerző: Alexander Desplat) szintén ez a film nyert.A legsötétebb óra (The Darkest Hour) című filmben Winston Churchill megformálásáért Gary Oldman kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést. A film korábban két technikai díjat, a legjobb smink és frizura díját is megkapta.A legjobb színésznő Frances McDormand, Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) főszereplője lett. Sam Rockwell szintén ezért a filmért kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. A 49 éves színészt először jelölték erre a díjra. A kategória jelöltjei között volt filmbéli partnere, Woody Harrelson is.Allison Janney, az Én, Tonya (I, Tonya) című film szereplője nyerte a legjobb női mellékszereplő Oscar-szobrát.

James Ivory kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját a Szólíts a neveden! (Call Me by Your Name) című filmért, Jordan Peele-t pedig a Tűnj el! (Get Out!) eredeti forgatókönyvéért jutalmazta az amerikai filmakadémia. Ivory korábban három rendezéséért kapott Oscar-jelölést. Forgatókönyvírói Oscar-szobrát André Acimannek ajánlotta, aki a film alapjául szolgáló szerelmes történetet megírta. A 89 éves Ivory a legidősebb díjazott lett az Oscar-díjak történetében. 

Jordan Peele a Tűnj el! (Get Out!) című horrorfilm forgatókönyvíró-rendezője filmje eredeti forgatókönyvéért vehette át az elismerést. Mint mondta, azoknak ajánlja, akik lehetővé tették számára, hogy felemelje a hangját. Köszönetet mondott a közönségnek is, hogy elment és megnézte a produkciót.

Tizennegyedik jelölését végre díjra váltotta Roger Deakins brit operatőr: a Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049) című sci-fi fényképezéséért vehette át az elismerést, miután a vizuális effektusokért is ezt a filmet jutalmazta az amerikai filmakadémia.

A jelmeztervezés díját a Fantomszál (Phantom Thread) című film kapta. Utóbbiért a szobrocskát Mark Bridges a 93 éves filmes legendától, Eva Marie Sainttől vehette át.

Christopher Nolan Dunkirk című második világháborús drámája a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés, valamint a legjobb vágás díját is elvitte az estén.  A sportvilágot megrázó doppingbotrányról szóló Icarus című produkció kapta a legjobb dokumentumfilm díját.

Az amerikai filmakadémia a legjobb animációs film díját a Coco című alkotásnak adta. Az alkotók a mexikói kultúra jelentőségét hangsúlyozva mondtak köszönetet az Oscarért. Szintén a Coco vitte el a legjobb betétdalért járó díjat a Remember Me című dallal, Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez szerzeményével.

A legjobb rövid animációs film elismerését a Kobe Bryant a Los Angeles Lakers egykori legendás játékosának szövege alapján készült Dear Basketball nyerte el, amelyet Glen Keane rendezett.

A legjobb rövid dokumentumfilm díját Frank Stiefel műve, a Heaven Is a Traffic Jam on the 405 című alkotás kapta, amely Mindy Alper művészről szól. A rövidfilmnek járó Oscar-díjat a The Silent Child alkotói vehették át.

A show házigazdája, Jimmy Kimmel a gála elején jet ski-t ígért annak a díjazottnak, aki a legrövidebb köszönőbeszédet mondja. Ezt végül Mark Bridges, a Fantomszál jelmeztervezője vehette át.

Kapcsolódók

Kimaradt?