Így ünneplik a 460 éves Csíkszeredát

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala éves programjai még alakulóban vannak, de mindenképp szeretnék méltóképpen megünnepelni Csíkszereda 460-ik „születésnapját”. E jelentős évforduló kapcsán tavaszra és nyárára körvonalazódik hangsúlyosabb szakmai program.

Az idén 460 éves Csíkszereda idei költségvetése jóval szűkösebb az előző évekhez viszonyítva, így a rendezvényekre fordítandó összegeket is csökkenteniük kellett – reagált megkeresésünkre Füleki Zoltán alpolgármester, akitől az évfordulóról érdeklődtünk.

Izabella királyné 1558. augusztus 5-én, 460 évvel ezelőtt Csíkszeredának városi címet adományozott. A Tordán kelt oklevél az első olyan történeti forrás, amely Csíkszeredát mezővárosként említi.

„Szeretnénk méltóképpen megünnepelni az évfordulót, de még várjuk, hogyan rendezhetjük sorainkat. Nemrég fogadtuk el Csíkszereda idei költségvetését, amely a közismert okok miatt 16 millió lejjel kevesebb a tavalyinál. Próbáljuk a programokat úgy összerakni, hogy a kevés fedezetből is minőségi legyen” – mondta az alpolgármester.Az ünnepi csúcsesemények értelemszerűen a Csíki Székely Múzeum intézménye, a Mikó-vár helyszínre összpontosulnak. Április 19-én itt szerveznek várostörténeti konferenciát Csíkszereda 460 címmel, melynek előkészítése során tavaly októberig lehetett a szakembereknek előadásokkal jelentkezni. Az évfordulós konferencia témakörei: egyháztörténet, építészet, intézmények, művészettörténet, régészeti kutatások, személyiségek, társadalom, történetírás és városfejlődés. A konferencia anyagát a tervek szerint kötet formájában is megjelenteti a polgármesteri hivatal kiadója, a Csíkszereda Kiadó. Ugyancsak a kiadó kezelésében tervezik a múzeum évkönyve, valamint gyereknapra a Tedd színessé Csíkszeredát! folytatásaként a Fedezd fel Csíkszeredát! című füzet megjelentetését.Ami még biztos: az augusztus 2. és 5. között megrendezett Csíkszeredai Városnapok nyitóeseményeként tervezik a látványos várostörténeti kiállítás megnyitását. A Csíki Székely Múzeum munkatársai ugyanis előzmény nélküli szakmai vállalkozásba fogtak: a Mikó- vár főhomlokzatán elhelyezkedő nyolc teremben bemutatni Csíkszereda történetét az Árpád-kortól az 1989-es változásokig. Az új, állandó kiállításnak szánt anyag előkészítésén több mint 10 szakember dolgozott 4 éven át.

Olyan letűnt világba vezetik el általa a Csíkszeredába látogatót, ahol megismerkedhet az itt megtelepülő lakosság életkörülményeivel, a katonáskodó székely őseinkkel, a csíksomlyói ferencesek kultúrateremtő szerepével. De betekintést nyerhet a 19 századi városiasodás folyamatába, majd az elmúlt század viharos és békés évtizedeibe olyan témákon keresztül mint: világháborúk, kisebbségi lét, megyésítés, sportélet, iparosítás.

„A kiállítás szervezését sok éven át tartó kutatás és gyűjtőmunka előzte meg, és nem valósulhatna meg számos régi szeredai család segítsége nélkül” - közölte az alpolgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?